Thursday, 22 October 2015

jalan-jalan melakaaaa

assalamualaikum
hey guy

071015 - travelogue melaka
u know, it's like i'm going to waste my lifetime studying in Melaka (UITM Alor Gajah) if i neva take de opportunities to explore dis famous historical place. dont u guys think de same huh? if u say no, then u're not my loyal readers. lol jk! so on de beautiful day of 7 october, we decided to jalan jalan around melakaaaaa. just unfortunately we have no luck to cover every inch of de place as we're lack of time because tomorrow we have paper to seat for final exam heheh :p eherm so dear readers, my advice is, u should read dis post till i reach my last words okay bcoz i promise this post is going to be a fancy one. perhaps.

from our university, we took a bus to Alor Gajah to board another bus that will bring us to Melaka Sentral. then from Melaka Sentral we took another bus...yes another bus okayyy another busssss to Bandar Hilir. i know it's kinda complicated where u need to change and change de bus but heyyy it's actually funn and jimat duit where u can keep your money for other things heheh! sign to know we've reached our destination, yes we will see de red building and de church. so ouhh yeahhhh gojes girlsss comeeeeee to explore u bebeh

everything still on point
                        

     
   



 


so our first destination is heading to that merah building. i do love this bangunan merah because de place sangat bersih dan terjaga! thank u to those yang jaga tempat nie dengan baik. i salute seriously! kat sini ada memacam including museum. sorry i dun rememba what museum it is, short memories lol. and got so many touristtttt. de photo yang kat atas nie actually gamba kami dengan tourist from china. actually we're looking for someone yang bole dipercayai untuk ambekkan gamba kiteorang berempat then suddenly one of de man approach and mintak ambek gamba dengan kiteorang. wahhh iolls feeling retis gilaa dat moment. uolls nampak tak one man with white shoes tu, please focus on his legs, i dunno what make him become so clumsy sampai dye nak tejatuhh hanya utk ambik gambaa nie. maybe terkesima tengok aku cute sangat kot ewahh malu kitaa hiks. anyway dear tourist, happy enjoying ur vacation, wishing u guys have lot of fun here in Malaysia. dun forget to show our photos to your families, friends, relatives and to whoever yang u nak tunjuk yaa in china! mana tahu jodoh iolls from china kee huhuh. dan pemess korang lepas nie sebab masuk blog iolls hahah!

area bandar hilir nie complete dengan bangunan yang cecantik, tak payah menapak jalan jejauh bcoz dedekat je tempat dye. bangunan fancy color color nie dekat dengan bangunan merah tu jugak, mata kene tajam and alert to notice it. spec aku kan 5D siap dengan sinaran keimanan, so aku dengan mudahnya nampak. ehh teriak pulak :p kat sinilah one of de tempat yang kau bole feeling fashionista, hipster dan hijabistarrrr. kalau kau pandai main angle sume, amek gamba sebelah kat celahan tiang elektrik pon gamba kau nampak persis kat sebelah eiffel tower. gituhh hiperbola melampau ye aku. kat sini hmmp aku siap flip shawl sambil buat catwalk tapi muka tetap bermuka desa hahah 





dah penat posing feeling macam tyra banks, we went to cendol stall. haih i keep craving for cendol since day one studying in Uitm. from de start da tanam niat kene makan cendol kat bandar hilir. and finally i got it yeahh alhamdulillah! so anis and i ambik cendol jagung, ama cendol kacang merah and eilah ordered a cup of ice cream. cendol cost us rm 2 dan ice cream rm 3. guysss makan cendol dengan ice cream time pepanas camnie memang heavennn. okay imagine, cendol tu  masuk u guys punye tekak dan it slowly going down into ur oesophagioes. nikmatnyaaaaa. my tekak still rememba de taste haishh, dah lah murah and sedap.  u guys really should have a tryyyyy! de stall is located in front of de bangunan merah. easy to spot it dun worry lorh!







perhatian kepada future husband, kalau nak ngorat (kalau lah) no need to bring me to fancy restraunt, bawak pegi makan cendol je sebab lantas senyuman terus akan manis semanis cendol jagung ehhhh back to topic pleaseeee.

selepas perut gembira, we went to other place, yes still around bandar hilir. i dun rememba what place is this and de specific name of it. besides i'm not sure whether if it got specific name bcoz my eyes already stuck with de view! so beautifu!!!








meet my new friend, Aminah
playing around with Aminah
Aminah iz so manjaaaa. till we meet again tau Aminah. xoxo 


nexttt, heading to Fort A' Famosa. one of my favourite building in Malacca. here got Dutch Graveyard too. i'm so amaze with dis place because banyak history hidden behind it














dah penat explore Fort A'Famosa, we went to Dataran Pahlawan for luchhhh. we decided to eat dekat Tappers. Tappers sangat cantik, decoration dye macam kau duduk makan kat rumah yang shantekk and modern. i do love de simple decoration!!! makanan dye pon sedap dan affordable. sorry da lupa makan apa sebab perut dah hadam segalanya :p



dah kenyang sampai tak tahu nak sorok double chin kat manaaaaaa

okay iolls da jumpe angle nak sorok that double chin!! haa runcing terus dagu hiks

dah settle jejalan kat bandar hilir, kami gerak ke Pantai Klebang utk pegi pasir tambak dye. dis time kiteorang naik taxi and we used de apps of MyTexi. with de apps of MyTeksi, seriously membantu gilaa where u can get a cab dengan cepat, dengan harga yang tepat which is bukan harga yang some driver main letak sesuka hati je dan naik taxi dengan lebih selamat. from dataran pahlwan to pantai klebang cost us rm 19 including de rm 2 of booking charge. seriously u guys should have dis apps inside ur fon! later i update entry pasal mytaxi nie okayy!!

so nak pegi ke pasir tambak, we need to walk around 3 km i guess or less and more. aku pakai flat shoes as my sneakers (converse) da selamat kat tempat pelupusan sampah sobs (thanks kasut) and pemilihan utk pakai flat shoes adalah pemilihan yg salah sama sekali. but i have to wear it aite pasal no kasut anymoreee lol sayuuu. pasir banyak masuk inside my shoes and end up i fed up i jalan dengan kaki ayam pastu kaki tanned gilaaa. huahhh sedih beganda. along de walk to reach de pasir tambak, i was like haihhhh whyy lahh i need to walk dis far, kalau pasir tambak tu tak cantik, rasa nak buat pole dance je kat tetengah pasir tu nanti. along de way, angin bole tahan kuat dan bedegung jugak lah, rasa macam kat padang pasir pon ada. dalam otak da imagine bebukan bak citer everest! everest is a movie that everyone should watch! de movie affect me badly sebab i terus benci hiking hahah! anyway alhamdulillah kami selamat jalan dan selamat kembali. de viewwww sangat cantik, rasa macam kat overseaaaa. even rasa distracted dengan angin, pastu awan da mendung sebab nak hujan, it neva stop me to take a moment to observe how stunning allah creation. subhanallah! korang kene datang and baru tahu de feeling!

feeling kurus






dah ketibas siap ada waterfall kat celahan ketiak dan seangkatan dengannya, kiteorang naik taxi lagi to Jalan Kota Laksamana utk pegi Big Bowl Ice. okay can u guys see de different size of bowls on the picture down there, yezza u guys can pick nak bowl yang manaa. de bigger ur bowl, de more money u need to spend lorh. haaa da macam buat hipotesis laporan paper pijik lah pulak! gituhhh. so kiteorang order ..... aku tak ingat apa menu dyeeee gaisss ... jangan kecam please .... nanti korang datang tunjuk gamba je okay kalau nak makan. tak yah nak beriya ingat nama menu sangat hahaha *cover* Big Bowl Ice nie last destination kiteorang before kiteorang balik Uni balik. kiteorang chill menikmati our ice bowl around sejam sambil menunggu senior datang jemput bawak balik tapi bebayar lahh of course hohoh. ramai senior kat uni buat service cab so kiteorang calll one of de senior nie and asked him to fetch us dan hantar sampai ke depan kolej. cost dye rm 40, worth it untuk package bloody traffic along our way nak balik. kereta pon kereta best, kerusi empuk, air cond paduuuu. syukur sangat dahhh





dear people, semoga korang terhibur dengan post kali nie huahah hoping my readers mudah terhibur orangnya! (iolls ade ke readers? sobs) lastly, i do hope dis entry can help u guys a lil bit more especially yang nak explore melaka and tak tahu nak pegi manaaa. dis is a budget trip so yah we really cut our money utk bende yang necessary jeee. eherm so faham-faham lah eh bahawasanya there's no souvenir for everyone lol!  sebagai penutup, i nak buat dedication sikit acewah, girls, big thanks for turning up my day into a memorable one, thank u for dis little adventure. i'll keep our memories tightly inside my heart. i do love all of u! meh i presenting u guys my geng jejalan : de purple shawl is anis. de pink scarf is amalia and de choc not so choc scarf is eilah! and yang pakai shawl hitam yang cecomel cantik manis tu haruslah iolls! jangan berani caras hoookay lol





No comments:

Post a Comment