Saturday, 25 July 2015

salam lebaran '15

assalamualaikum
hey guys

 HAPPY EID FROM SAYEMAKCIK.BLOGSPOT.COM


first, i want to seek apologise from everyone. maybe thru my writing there's some people who get offended, from my speak, i'm loud and rude, from my action, i act so arrogant. itu belum including my face expression yang orang kate sombonggg. i'm growing up with dis kind of expression, bitchface. hahahaha! those yang baru nak kekenal memang normally akan claim aku sebagai belagak gilaa. lol even my housemate pon masa memula kenal menyampah dengan akuuuu, tapi sekarang paling sayang kannnnn. kannnn housemate kannn?????? muke je nampak sombong, tapi hati baikk, tapi pemalu, tapi sopan. ewahh. so please dun judge me by my bitchface kay? kita happy happy raya nie, salam kosong - kosong! i know today is 8 day of Syawal, but who care i baru nak post citer hari raya dah 8 hari belalu. elehhh raya kann sebulan, so i have 22 days lagi untuk citer pasal hari rayaaa. hmmppp flip shawl sambil makan kuih rayaa :p

so raya dis year sangat RARE! de most memorable i tell youuu. malam raya abah was admitted into hospital sebab sakit dada, besides he's sakit jantung dan dah ade record. then my raya mood terus turn into hambar mood. okay it's going to be de saddest rayaa celebration eva! we're going to celebrate rayaa dekat hospital! maka that night dengan rasa risau, aku gigih jugak gosok baju rayaaa for de whole family.  dah lah tak reti gosok seluar baju melayu, haaa nasib korang lah ali, akmal pakai seluar ada double lineeee. dan esok berketupat rendang lah kami di hospital. abah was admitted until day 3 of hari rayaaa. dis year rayaa, we didnt go to Keramat (abah side) or even rumah sedara sekalipon. hmm pasrah


day 1 rayaaaa

                    


 salam lebaran dari The Zaki's



dah lelepak hospital dengan baju merah macam aisah 5 posen, perut sumeorang sume da begendang kelaparannn. so we went to rumah terbuka bangjib dekat Putrajaya. out of de blue gilaa nak pegi open house macam tu hahaha! tapi layanssss. new things that should be taste aiteee











terik kat putrajaya memang terik. terus hitam mukaa aku ngeheh! tapi i dun mindddd sebab makanan kat rumah tebuka bangjib yummeh gilaaaaa. various gilaa makanan dye! pastu adelah artis yg entertain everyone. this kind of event memang should ada lah every year sebab meriahh gilaaa. indian, chinese, melayu and even foreigner memang ramai. everyone can taste de celebration, share de joyness, experience de new culture. i just loveee dis kind of celebration. sangat bagussss! bila perut da kenyang, begamba lahhhh kitaaa hiks






jumpa kembar yang dah tepisah selama 570 tahun






raya day 2, still in hospital





day 4 rayaa. sushi in de nighttt with cuzzy and sistaaa. thank you cuzzy for de treat!





day 6 rayaa. reunite with pretty jahhss, but incomplete us. wanie is not hereeee





day 7 of rayaa, visiting partner in crime




so here my 2015 rayaaa story. i dun feel de excitement at all. yahhh because my dad sickness and so forth. and too bad, i dun have de chance to meet all my friends because of priority. but still alhamdulillah for all de rezeki and duit rayaaaa. hehehe! tomorrow i'm going back to lenduuuu. back to reality! doakan aku senang menjawab mid test dan score eh? doakan presentation and public speaking go well eh? doakan assignment dapat best mark eh? semoga kau mudahkan segala urusan kami semua amin! thank youuu gaisss mmuah ciked! see youu soon gaisss :)

Friday, 24 July 2015

uni - life

assalamualaikum
hey guys

so far sepanjang kat uitm, aku dah banyak kali nangis! HAHAHAHA! tapi bukan sebab homesick lah, no no no! sebab first memula aku tak bole adapt. pebende sumeorang inside my class nampak outstanding gilaa naamaateyyyy. lantas self-estem terus drop terus ke 0%. serious balik from first class aku nangis hahahaha cengeng! but so far class, enjoy je lecture sume best and all my classmate are nice actually. maybe waktu first impression class,  i'm de one yang overthinking sangat dan tak friendly  masa memula kenal. yaaa aku nie kan clumsy dan dramatic lol. ermmm so let's see how upcoming days nie, may allah ease everything. amin! tbh, aku dah start sayanggggg all my classmateeeeeee


MC1101M




activities in Lendu, memacammm. ade yang dah lupaaa pon lol. sebagai budak nerdy, aku attend okay sume event tanpa gagal. so here are some of de activities

buat kad matrik (student card) aku always tetinggal kad matrik dekat dalam bilik / aku selalu tak pakai kad matrik even pegi class sekalipon even though it's a must! luck is always with me pasal tak pena kantoi dengan PB (polis bantuan) hehehe power kan. until one day tetibe PB muncul disebalik celahan tumbuhan dan tegur aku dengan penuh emosi. dah lama menyamar jadi tumbuhan kee cik? hehe gurau! phew gigil lutut cuak masa tu HAHAHAHA since that i dah rajin gantung card matrik kat leher. tak pena skip hookayyyyy. nak tido pon pakai hiks




masscolor 2.0
dis event sangat fun. macam event untuk celebrate bebudak part 1 masscom. kiteorang ade team during that day. ade team earth, wind, water and fire. i'm in earth team! banyak lah game yg dorang buat, so we need to compete untuk menang. at de end of the event, seniors baling colors kat sume budak part 1. if u're lucky, tak de lah kotor sangat baju. tapi kalau kau tu dah memang benasib malang, habis lah gigih naamateyyy kau kena sental baju untuk kasi hilang warna, tak pon buang terus je lah baju kau tu :p dan di sini lah petemuan besama brgsjks aka anep cute ahhhhhhh sawannnnn shukenyaaaaa. LOL. gamba dengan brgsjks bialah jadi simpanan je eh kahkah. thank u senior for de help :)




team earth kalah main tarik tali for girls punya side. de man's side tak sure ngeheh! maaf lah geng i tak focus masa nak tarik tali, hati i dah tentu arah tengok bakal zauj kasi sokongan kat i hiks. ewahhhhh gurau gurau






afta join Masscolor. muke sunburnnnnnnnn. burn baby burnnnnn. if u gais close up or jumpe me in person, then u can clearly see how worst my suntanned. ermm, camera always hide my flaws :)



wayang pacakk tentang isu kemerdekaan. nie first time aku pegi tengok wayang pacak. best jugak, new experience. tapi tak habis lagi movie, aku dengan housemate dah chiauu nak balik hehehehe




komed lendu punya pejumpaan with seniors. kalau terrer spot me!!



event on Saturday. hmmm menarik sungguh  talk encik disulami kelazatan perfecto yang penuh creamyy ahhhhhh crunchy nyaaa yummehh *muke stim sambil kunyah*  makan nie lagi khusyuk dari denga talk sampai pop corn teselit dekat celahan gigi pon pon tak sedar




audition night. kami nak nyanyi, belakon tak de keyakinan. maka kami hanya mampu menonton sahaja. girls in black. aku da pakai full black pon tetap nampak gemuk. apakah?






setiap hari Selasa bebudak part 1 kene pegi koko dan aku dalam uniform Kesatria Negara. kiteorang kene kawad, buat some activities dan siap ada ujian okay! so far best je koko dye even ayah kami garang. pena one day kami belima lambat pegi koko pasal duk lena tidooo. kiteorang sampai padang kawad pukul 520 padehal start pukul 5. kiteorang makhluk paling lambat okayyy. phew nasib bapak tak perasan hiks. luckkkyyyy usss




alhamdulillah first time puasa without family by my side okay jee. tetap gemuk walaupun tanpa masakan mak.  ada one day puasa satu rumah gigih nak pegi bazar sesama siap dengan baju kurung. kiteorang nie memang baju kurung lovers, kat rumah pon bekain batik, jalan tunduk, sopan santun, tak mencarut. eh yeke niee haha penipuan melampau. okay bck to topic, nak pegi bazar, tapi bazar makanan dah habissssss. OKAY TAK PE OKAYYYYYY . 5 of 8






satu habit masa bulan puasa, suka gilaa lepak cafe pukul satu dua pagi melantak nasi goreng pekenaa bali aissss phewww. hehari lepas study mesti nak kene turun lepak makan minum. just ade some of de days kiteorang slow down sikit tak turun lepak sangat sebab kering ah pocket hehari makan cafe. haaa duduk bilik dediam makan biskut je! inilah geng loner yg gigih itu






kiteorang iftar kat carpark. bentang tikar kat carpark dan berbuka puasa disinari lampu jalann. ahhh best feeling evaaa. a moment tht should be rememba and not forgetten. 7 of 8. susahnyaaaa nak complete 8 of 8 arghhhhhhhh ai emosi!!!





one day dapat berbuka kat luar. first time keluar uitm afta 4 weeks betapa kat dalam Uitm di hatikuuuuu. thank u girls n boysss for de iftar session! and mission to have dis accomplished! classmate cakap 'nie macam ice cream pelangi, tak sedap' hahaha





terawikh di court futsal. awesomeeee solat dengan spotlight





alhamdulillah. semoga kau menerima ibadah kami ya Allah. amin!






second time keluar uitm.  7 of 8 pegi Dataran Pahlawan dan Jusco for shopping. sales like crazyyy and im about to be crazyyyy toooo






i ask my friend to forbid me from buying, but she encourage meeee to shop hahaha. huahhh how mehh






tangkapan





our last lepak lepak inc sahur at cafe before balik cuti rayaaa. 7 of 8. arghhhhhh why sooo susah to get a complete photo for 8 of us ..... sawan i camnieeee stressss. mujur korang 8 are my pills of happiness. mmuah ciked lot of lovesss






100715 - balik rayaaaaaa




yahhhh i'm on my holiday right now. 2 weeks holidays for hari rayaaa. but now tinggal 1 days left before i back to Lendu huarghhh time flies so fast whyyyyy. tengok board tu, naik cuti raya nie i'm going to be as busy as a bee. maybe lagi busy dari lebah!!! doakan aku gigih, tabah dan cemerlang eh. thank youuu


p/s: here are some of de event, like i said i've forgot some of it hehe. and  i didnt post everything here esp fancy photos bcoz of major reason for sure. so do hope u enjoy my little sharing about my uni life. sorry size gamba tak sekata. tak rajin nak tukaaa diameter. busy ade life lain kahkah! nanti upcoming post abt rayaa kay in shaa allah. selamat harai raya maaf zahir dan batin. lol not too late to wish kannn. hug n kisssssss

Thursday, 23 July 2015

first week in UITM

assalamualaikum
hey guys


2 JUNE 2015
 bismillah :)


bakal isteri you hiks




file x -ray tu penat je aku bawak, tak gunaa pon hmm emosiiii. dah lah medical check up buat sampai 4 kali baru lepas hahaha! gigih pagi pendaftaran tu aku pin tudung konon-konon new look lol dan semestinya nak tampil shantekkkk. tapi petang orientasi tu aku dah cabut pin haaa selempang kiri kanan pasal dah start rimas. sesungguhnya gua tak reti derr nak pin tudung bagai, buat rosak tudung jee. masa nie ketiak dah siap buat waterfall gaisss







so thank youuuuu kak zaza, akmal and abah who have sent me to Lendu dan tolong unpacking barang. teharuuuu nak nangessss homaigot pinjam bahuuuuu gaisssss . pukul 2 parents dan family yang datang buat rombongan sampai 10 van yang nak meminang aku tu sume dah boleh balik ye sebab hati i dah dimiliki. ehhhh merepek plak loner nie lol. okay so parents, atuk nenek, aunty uncle, angah, acik, acu, mak usu and whatsover dah bole balik sebab program Minggu Destini Siswa just beginnn! program nie lah yang melemahkan semangat aku sebab aku yakin dis program akan jadi sangat zZZZ where all students nie kene ikut aturcara yang da ditetapkan. pastu kene raging dengan senior. senior yang bebaik lagi kaya dengan senyuman semanis kurma betukar jadi mak pak tiri yang nak menyingaa. amboi tadi pagi depan parents kami duk lakonan je keee. LOL gurauuu! senior sume okay dan bebaikkkkk! common lah kalau ade yang garang skit aumm aumm rarwww, for our goodness jugak aite. besides, tak kene raging ponnnn! just mase rollcall macam abcdeffffffffff sikit.


so MDS belansung selama 4 hari. thanksss God, kalau lah ade hari kelima, mmg aku buat tarian zapin 7 hari 7 malam tanda protes kegembiraan. MDS nie even boring tapi sangat penting tau sebab masa nie lah semua senior, penceramah nak kasi talk pasal info info yang everyone should know. then kami ada kampus tour ... senior bawak jejalan ronda uitm kenalkan faculty, library dan bla bla bla mase matahari tengah terik tegak atas kepala. memang akulah gadis lilin yang paling cair. tudung terus ikat tengah haa sebab senang nak buat lap peluh. phew memang lecakssss naaamateyyy. once again, ketiak aku dah buat kolam, bulu ketiak pon basah gilaa!!


second day MDS. aircond Dewan Taming Sari memang padu weh! masuk je dewan pastu duduk kat kerusi yang empuk, aku terus teransang untuk tidoo. tido tak sesedar pulak tu! hahaha. nah, aku belanja. susah tau gaisss aku nak masukkan gamba unglam aku. lucky ah u gaissss

   



every solat maghrib dan isyak akan solat bejemaah. alhamdulillah solat kami 5 waktu terjaga! eherm sejuk mata i memandang barisan bakal zauj  solat bejemaah hiks
           
 


de day masa sume freshie kene pakai pakaian yang seragam. for siswi, tudung uitm color purple, baju kurung putih dengan kain hitam. for siswa, slack hitam, kemaja putih dan tie seragam uitm. phew nak bentuk tudung uitm took lot of effort!





campus tour





kenal kenal senior yang jaga kiteorang





housemate tecayunxXx






roll call yang penuh dengan bara nyalaan emosi




masa lastday MDS, aku pulak yang rasa sedih padehal sebelum nie aku yang tak hehabis doa semoga tuhan pendekkan 24 jam tu kepade 12 jam ke so MDS nie dapat berakhir dengan cepat. tulah aku, sepanjang MDS duk tido jee, dah akhir akhir baru nak rase seronok. tooo late aite hahaha. to be honest, we owe u dear seniors! tengok dorang prepare everything just to make sure everything move well memang deabak! penat kiteorang yg MDS 4 hari 3 malam memang tak setanding penat dorang yang all out jaga kami semua. entertaint kami, jaga solat kami, kejut kami pepagi buta. but still, dorang kene memarah dan carut. inc me, aku pon kekadang get annoyed dengan rules depa, tapi utk kebaikan kan. buta tak nampak,


                          THANK YOU SENIORS FOR ALL DE GOOD MEMORIES.MAY ALLAH                                                  GRANT YOU GUYS SUCCESS IN DUNIA AND AKHIRAT :)





p/s : sorry for de low quality photos. idky afta transfer gamba from handphone ke lappy terus gamba pecahh. sabotaj nieeeee