Saturday, 30 May 2015

life updated~

assalamualaikum
hey guys

just to share, i've stopped working in pharmacy about a week ago as i need to focus on the other commitment. huhu my feeling is jumbled. i feel so sad to leave my work even sometimes i hate to work there, people and customer sometimes can be so annoying! but honestly, part of me will always be with multicare pharmacy. auwww. people in pharmacy really taught me de real life. how to survive in nowadays life, become more independent, control my financial and how to appreciate ppl around me. hmm de good and bad of life. de good one should be follow for sure, de bad one ermmm shoud make it as a lesson only. maybe? de pharmacist, aunty and sista in pharmacy are so nice, they have kind heart. working experience totally awesome. it's hard to describe it in words because it so preciousss and memorable. before dis, i'm having difficulty to memorise where de stuff located haha i look like a moron!!! but now, eherm i can claim myself  that i'm pretty expert in serving de customer, know where all de stuff located and i memorise de price! impress with myself hahaha!


anyway, i'm going to start my study back in just 3 days left! UITM Lendu Melaka, majoring Masscom. so far i dun prepare myself at all. mental totally breakdown right now. maybe a long break afta SPM make me lazy to continue my study back lol. i dun feel de excitement and i dunno why. i feel like there's an empty space inside my heart and i cant find de missing pieces. i dunno what it isss and i hate to feel it because it makes me to feel like a loser and at one point i will start losing hope. that's my biggest fear. shit! pls, guide me to de right path ...... wish me de best of luck okay guys? need your pray :) dis journey is going to be a tough journey, thru de hardship, pls give me some strength to handle it ya dear god?

i'm sorry bacause dis post turn into emotional entry. yaaa my mood swinging badly dis past few days until now. i get mad and easily yell to anyone that i like. i feel bad for that. sorry people. see you guys soon in shaa allah. with a bright and cheerful post. maybe?


p/s: pardon me for my bad grammar and choice of words. i'm still in learning process to improve my writing skill in english :p

Tuesday, 26 May 2015

PLKN

assalamualaikum
hey guys

8 dec 2014
tarikh keramat, hari aku menyambut seruan negara dalam melunaskan misi sebagai wirawati dekat Kem PLKN Nilam Ehsan Bidor Perak. first time dapat tahu hati aku koyakkkkkkkkk. but then, life must go on aite? banyak lagi komitmen aku nak kene fokuskan daripade berduka tak tentu arah. lelame tu da bole terima kenyataan lalu adrenalin dalam badan pon mengalir secara rancak lantas diri ini rase excited gilaa nak pegi. PLKN ..... HERE I COMEEE!

excited sebab,
major reason excited gilaa nak join plkn sebab aku nak challenge diri sendiri. sepanjang aku hidup and join plkn, jujur lah eh .... aku nie mendongak langit tak nak tunduk kat tanah kalau bole. mak aku selalu tegur aku sebab aku nie penggeli, cerewet, memilih, sombong esp dengan stranger, poyo. aku nak pijak rumput basah, bebatu yang belumut pon geli, siyes tak tipuuuu. cerewet when it comes to makanan! aku sanggup belapar makan roti dari makan dekat tempat yang aku tengok tahap kualitinya err so so lah, yalah dah penggeli kan. memilih, aku nie tahap perfectionist skit, those yang pena kerja dengan aku will know how i will act. come on, sape yang tak nak keje yang bersih, cantik and kemas aite??? sombong dengan stranger, yaaa nie totally me! jangan harap aku nak senyum dengan orang sesuka hati even kau classmate aku ke hapeee. kekadang tu menyombong tak betempat hmmm. no wonder ah tak de boyfriend. eh motive? senyum aku mahal lah, nnti aku senyum ramai yang cair, susah lol. poyo? nie bapak aku je selalu panggil aku. 'budak poyoo' yalahh aku poyo~  so aku challenge diri aku untuk survive kat plkn, untuk addapt dengan surrounding, untuk make new friends, untuk improve diri sendiri!

first week kat plkn, aku makan 2-3 suap pastu aku buang sume nasi and lauk dye tanpe rase berdosa pasal lauk dye tak mengikut piawai tekak aku. siyesly aku tak de selera langsung, air dye pon aku tak minum! rase was was dengan kualiti kebersihan. tapi aku toleh kiri kanan sume beselera gilaa sampai licin tray. apekah? dalam hati  aku memang kuat menyumpah ..... rase excited sume hilang! hati memberontak, kenape lahhhh aku kat sini kenapeeeee. nie sume bullshit, makanan, kem, cecikgu yang nak menyinga, bebudak lembab yang nak beratur. sume tampak annoying di mate aku. i should stay at home, working, go get license, enjoy my holiday with my friends, online all de time dan makin gigih berblogging. gituhh. tapi itu sume angan-angan yang takkan menjadi kenyataan sebab aku akan stuck kat kem selame 2 bulan setengah. oh god, mati lahhhh aku

tapi alhamdulillah, umur aku panjang, aku tak mati pon lol. 2 bulan setengah, cukup untuk bukak mate aku dan mengajar aku 1 major lesson

BERSYUKUR

aku belajar ape effect atas tindakan aku, aku belajar untuk jadi rasional, untuk hargai alam, hargai orang sekeliling aku. second week aku start untuk pupuk selera makan even aku makan sikit je. aku try untuk tidak membuang makanan yang Dewan Makan kasi. aku try!! dan selamat je makanan dye, tak de kes keracunan makanan ke ape, aku je insecure lebih lol. setiap kali aku rase takde selera makan, setiap kali aku rase nak buang makanan tu, setiap kali tengok sayur dye yang layu, ikan yang lemah dan lauk yang macam air, aku akan remind diri sendiri bahawa homeless people kat luar sane belambak tak dapat makan. aku da ade rezeki depan mate masih tak reti besyukur lagi? dah lah sehari 6 kali dapat makan free! lagi nak condemn? aku patut besyukur malah berterima kasih kat mak cik DM and de team sebab sanggup masak untuk warga kem 6 kali sehari. maybe di mate aku lauk dye sangat hambar, tapi untuk some people lauk tu da cukup mewah di mata dorang. entah selama kat rumah, dorang tak pena rase kemewahan lauk pauk siap dengan potongan buah yang juicy. even sampai last day aku kat kem, aku tetap tak suke menu dye hahaha tapi hati tetap bedetik terima kasih sebab sanggup bertitik peluh memakcik tu sakit kepale nak fikir menu sihat ape nak kasi kiteorang makan. syukur makan minum kami sangat terjaga!

and guess what, i start making new friends! selame aku hidup aku tak pernah friendly macam aku dekat plkn. kalau korang rase konsep 1Malaysia tu macam sia-sia, meh datang plkn.  ukhwah between bebudak melayu, cina, india, orang asal and so fort utuh! nak share makanan, tido atas katil sesame, peluk memeluk, urut badan, mandi, main kekejar, pinjam meminjam da macam not a big deal. bole nampak nilai friendship yang pure, jujur dan kotor. kat situ memang bole belajar kot value friendship. dan pesahabatan between wira dan wirawati yang sampai jatuh cintaaaa. errr

know what guys, there ... i got a courage to express myself. to show them who am i. what can i do, my talent, i express it! i cant make it without my friends and teachers support for sure! they guide, give me chance to peform. it's like a dream came true u know when my name was selected to be a 'penolong director' during de malam kebudayaan competition. dan malam kebudayaan merupakan my birthday! it just too great! im so touch! to get a power buat story line, mengarah, guide and support each other as a team memang wowww. it's precious! even that night our peformance not going so well, but de experience sangat superb! pastu i got a chance to read a sajak during pertandingan patriotik dengan two of my partner. ahhh i'm shaking like crazy tapi rase puass gilaa! it's amazing! dan last moment yang aku takkan lupe, aku dapat jadi MC untuk majlis penutup PLKN. i speak in front of de komander, parents dan seluruh warga kem! and to get a partner, it's such a bless! ahhhhhh aku teringin gilaa nak buat bebende camnie dan akhirnya aku dapat buat. thank u PLKN, thank u people for believing in me!


class dan activities kat plkn, not so baddd even aku tak pena tak tetido setiap kali ceramah hehe! cant deny kekadang aku rase class dye macam kindergaten, de way cecikgu treat kiteorang macam bebudak sampai aku selalu rase annoyed dan  buat muke tapi lepas aku keluar kem, bende tu sangat membantu aku untuk survive kat dunia luar! seriously! lesson yang paling bosan dalam class tu lah yang membantu aku betahan waktu keje untuk tak quit easily! ahhhh baru sedar bende tu precious. should never underestimate something from first impression.


so conclusion for 2 bulan setengah bertapa kat kem tak balik rumah langsung, PLKN wajib diteruskan!!! WAJIB OKAY WAJIB! malah tempoh latihan harus extend! kalau bole masukkan sume anak muda kat malaysia nie untuk join plkn agar mase dorang tak tebiar dengan begitu saje. gituhh. orang yang tak join maybe akan underestimate program nie, tapi hanye orang yang pena join dan dapat precious experience plkn je akan faham perasaan seronoknya PLKN nie. betul tak ex pelatih plkn??!!!!! darjat, bangsa sume tolak tepi sebab perpaduan jadi tunjak utama kat kem. family aku pon tekejut sebab aku bole survive tanpa gagal kat sane. well, aku awesome kan haha takbur maaf! terima kasih JL, cecikgu, acik DM, ustaz, pekebun, cleaner, adik koperasi dan sume yang telibat dalam mencelikkan mata dan hati aku, mendidik jiwa bunga bangsa yang baru nak mekar, menjaga solat lima waktu kami, kasi kami makan dan banyak lagiii. kalau nak list sume omg guys patah jari i guys! terima kasih allah kasi peluang yang tak ternilai nie. i'm missing dorm p4 badly! cikgu dorm, cikgu along dan cikgu fariska!! rindu nak denga cikgu memetir, buat party maggie hahaha!

last, duduk plkn aku lost 7 kilo! pencapaian tebesar dalam hidup! first time pakai jeans, shirt longgar gilaa. teharuuu! tapi 2 weeks duduk rumah cukup untuk menggemukkan aku balik! sobs! de sweetest thing yang aku suke denga dan ingat bile family aku cakap 'selalu susah nak tengok lia senyum, balik dari plkn asek senyum je' people in plkn did a great job! really!

spot me! hint, de cutest girl :P





p/s: dis post bukan nak tunjuk kesucian aku lepas balik dari plkn tau!! hahaha! pls jangan misinterpret okay? sekadar perkongsian experience yang aku sematkan dalam blog hambar nie so that aku takkan lupe aku pena join plkn. ngee :)

Monday, 25 May 2015

kak ain wedding (besanding both side)

assalamualaikum
hey guys

as i'm so lazy, so please let me feed u guys with de photos. okay? ngeee :P

280215
so it's de day! de wedding ceremony! de day that i'm waiting for!!!! relatives jejauh dari Penang, Perak and even Singapore come to celebrate my sista big day. auwww so nice ah u guys!! family bonding will neva broke. gituhhh. so belah perempuan punye ceremony berlangsung dekat Dewan Sri Melati, Perbadanan Putrajaya. de hall memang superb comfy! totally worth it bebeh! yang penting ade air cond, maka on that day, ketiak i tak waterfall langsung hewhew! de ceremony memang havoc! karoks session memang meletopsss esp mase kak Jumie nyanyi. pheww terpaku terpana terkesima. u guys rock!

actually i'm bad in socialising esp when it comes to family matter. i'm not good, ntah lah somehow aku rase awkward nak bersosial dengan some of my relatives. i dunno whyyyy. so on that day, i improve my self sikit lah to be more friendly hehehe! and to see ramai gilaa sedare, kekawan abah mak and so forth datang rase wowww bestnyaaa pasal da lame tak tengok orang haha! duduk plkn 2 bulan setengah tak tengok dunia luar, tak jumpe orang luar rase tepencil gilaa. krik krik. orite, before i merepek makin jauh, so lemme feed u guys with fab photos during de wedding. let de picture speak. gituhhh


























 





































belah lelaki - so majlis belah lelaki belangsung dekat rumah pengantin lelaki, Semenyih. dari rumah aku ke Semenyih around 10 minutes je. and everything went well too alhamdulillah!











so kisah for both side is over! pardon me sebab cant deny i'm not being fair huhu. banyak gamba dari family from dis and that side yang aku tak post. i only post some photos yg bejaya dijejaki, sorry no offense please? so do hope u njoy dis little penemuan :P dis post is totally hambar yaaaa i know my bad sobs. so kalau nak tengok more photos yg gojes, can go to my IG : zamaliah zaki // kak ain IG : nrl_ain

papepon, may allah bless dis marriage! grant them rezeki, kasih sayang, happiness, patient, all de good things and give dis love birds anak yang soleh dan solehah. semoga ikatan cinta btw kak ain and abg ikmal stay last till jannah! i totally cant wait to be a  fabulous aunty auwww!





Saturday, 23 May 2015

kak ain (kenduri + nikah)

assalamualaikum
hey guys

270215

my oldest sister da get married! so she's officially a Puan right now. LOL. kakak aku a.k.a kak ain akad nikah hari Jumaat lepas Asar. before de nikah, pepagi kat rumah kiteorang ade buat small ceremony utk kenduri kesyukuran. so ade lah geng memacik mak aku yang bemarhaban dan kiteorang 6 beradik khatam al-Quran.  alhamdulillah. malam sebelum small ceremony nie aku gigih practise bace surah yg tajwidnya agak mencabar sebab takut sangkut hahaha



 preparation





small ceremony





Embedded image permalink

kak ain punye outfit for de day baju kurung ala ala putih bersulamkan gold hak milik mak aku mase memuda dulu. zaman mak aku masih hot chicks lagi. eh, sekarang pon mak tetap hot. sorry mak hehe! aku tak ingat jenis kain tu name ape becoz it sound weird in my ears tapi baju tu sangat cantik! tudung yang kakak aku pakai tudung pinjam dari mak cik aku. actually nie tudung main mix and match je. asal cantik, kite layannnn. gituuu. tak yah nak cerewet sangat, aku wrestling kau nanti kak! psstt.. baju dengan tudung yang dye pakai tu adelah hasil gosokan aku. gigih aku gosok baju dengan tudung dye yang complicated tu!


baju aku pulak, jeng jeng jeng ...... fabulous tak writer sayemakcik.blogspot nie? ahaks!
so on that  morning, aku, kak farah dan kak zaza pakai baju yang same nie. heee :)


               


                                                                 
nikah
kakak aku telah dinikah kan lepas solat Asar oleh imam masjid putrajaya  dengan saksinya sekali. wali kakak aku ialah bapak kami, En. Zaki.  before nikah tu, kakak aku da besenang lenang da kat Hotel Everly since tengah hari. afta habis je small ceremony kat rumah aku, dye terus straight ke hotel utk memanjakan diri. aku kat rumah da macam Cinderella yang bermuka desa sobs. nasib baik nanti dapat kawen dengan putera raja. eh! how i wish it would turn into reality!


i was expecting kak ain akan nangis mase nikah nanti, aku yakin sampai over confident kot! namun, kak ain dan abg ikmal tak nangis langsung! K. i just can see kak ain nampak shaking sikit. yelah, nak jadi bini orang lol. before nikah, imam tu sempat lah kasi tazkirah pendek siap begurau gurau aumm chak aumm chak lagi. tak sangka lucu gak ustaz nie. eh yg aumm chak tu tipu je! so afta short talk, finally....de time comeeeeee

dengan sekali lafaz, kak ain sah jadi wife to a perfect and loving man, abg ikmal! yeahhhh alhamdulillah!


                                                       

   tengah bedebar lettew :p







     
     

                                                                 

  
dulang boys n girls
 
  



         



masjid view n people who come
 

                                       


family photo


err seriously that's how i look? hmmm. actually mase nie aku tengah sentap habis dengan mak akuuu hahaha. afta aku balik dari plkn which is 2 weeks before my sista kawen, my mom sibuk suruh carik baju warne purple sebab nnti mase kak ain nikah nak seragam purple for my family. i dun have purpleeee. 2 weeks stress nak pakai bajuuu apeeee. pegi kedai carik kaler purple, tak de yang menarik hati. i refuse to wear purple tapi kuasa veto mak aku menyuruh aku pakai purple gak. so last minute penemuan, there u areee, baju raya last year kakak aku. but then what happen tauuuu, my 2 sista jadi dulang girls ats sebab tertentu. i is koyakkk. am i de only one yang tak jadi? OKAY! pastu mase sesiap nak pegi nikah suddenly my mom change her mind to wear baju lain not purple. and accidentally kaler baju match dengan my sista. during de photo session, i banyak carut sebab koyakkkkkkk. baik pakai track suit jeee~  lol emosi! but let by gone be by gone ah kan~

so welcome Abg Ikmal to Zaki's family! im happy to welcome u with warm heart :) and dear people, tunggu eh for de next entry tau untuk majlis besanding!


p/s: sorry for de messy arrangement and de poor quality photo hehe!

progress short term target

assalamualaikum
hey guys

it's been a while i dun update my progress in achieving my short term target. well, currently i'm busy kejar my short term target lorh!! LOL. my lappy gone crazy actually, it not working very well which caused  a limitation for me to write and feed u guys with my fabulous entry. errr that kind of answer is accepted aite? kalau buang word 'fabulous' maybe can be accepted too?? yay or nay?


so hello everyone! how i wish my starting can attract your attention! please get attracted! you know, i've worked all day and all night just to produce a good punchline for de starting??!!!! u guys should know how to appreaciate!! LOL i'm just kidding! but for serious, my laptop totally gone crazy just like de owner. well, awesome memang camtu kan? ehh

so hello again! (dis time for serious) so far, sepanjang i dun update anything about my short term target, i've achieved few things. yeahhh! so lets see what it issss


                                                                     *drum rollss*



                                                    
                                                                8. save 1K in bank account
duit gaji 2 months keje, finally bejaya simpan some of my pay dalam bank tapi da gune untuk bayar dan beli itu ini untuk uni stuff pastu tetibe da habis. in just a blink. K

                                                                12. have a girls-day-out
venue: iOi city mall, Putrajaya
finally  officialy dapat keluar together dan rapatkan bonding sebagai 'geng myanmar' balik. both of them duduk asrama mase form 4-5. husna dekat MRSM, mimi dekat Sekolah Teknik. aku je yang masih menetap kat sekolah oren. sobs rase loser tetibe hahaha. so life memisahkan kiteorang, tak contact around a year gak! bile jumpe nie, memang keluar segala citer lame esp citer crush mase form 1. yg tu diberi penekanan ya, crush mase form 1. tak sangke dulu muke childish gilaa, tudung kedepan, rambut tekeluar kat tepi tudung tapi sibuk minat senior form 5! form 5 okayyy terus form 5. amboi nak yang da matang meletop kacak begaya jee, yang stock hingusan form 3 kami tak pandang. HAHAHAHAHA what a life mehhh! sekarang sume da ade haluan sendiri huahhh omg guys kite da besar guyss! soon, husna akan join KTT dekat Sepang and in shaa allah akan further study dekat India course dentist. mimi, Matrik Melaka. and meee, UiTM dekat Melaka jugak, course mass com. so caiyok girls!

p/s: with 2 feminine and fabulous girls, aku je de one and only yang tak feminine apetah lagi fabulous lol tetibe sayu! soon next outing, aku nak pakai skirt jugakk!!! hahaha keazaman kuat!
           
              


10. watching movies 



pitch perfact 2 is totally awesomeeeeee!!!!!!!!!!!!!! best movie utk 2015 so far! Fat Amy totally rock de movie! enjoy gilaa kat dalam cinema tu, lupe jap sume problem pasal duk happy sangat gelak sampai keluar air mataaa. tak cover langsung gelak  even seat sebelah aku tu seorang remaja lelaki yang boleh tahan gak rupanya lol. yaaa mata sempat mengerling yaa bila nampak susuk tubuh lelaki yang duduk kat seat sebelah, haruslah tengok hensem ke tidak. kalau hensem bole kasi nombor. kalau perempuan, nak jeling tengok pon ermmmm tak perlu kot tengok sape seat sebelah hahaha gurauuu! ahhhh yang penting i laugh out loud that dayyyy and my 10 hengget totally worth it. i dun want to make a review about it bcoz u guys should watch it! rate for de movie, 5/5. de way bumper purpose fat amy sampai sekarang teringat ahhhh too sweet! eh da terciter skit :P



 3. buy few clothes
 4. buy a few pair of jeans




tangkapan yang berjaya dibuat. anyway baju yang aku beli mase keluar hanyelah kemeja merah dari PDI tu. de rest baju and jeans beli hari lain. so yeahhh got new baju! been a long time i dun spend my money for bajuuuuu. sobs sedih lagi!

kiteorang masuk Borders (kedai buku) dalam bebanyak kedai, aku paling nyampah masuk kedai buku sebab mesti aku akan keluar dengan hati yang bengkak. hati memberontak nak itu dan ini tapi aku kene letak limit sebab bebuku last year yg dibeli pon tak habis bace lagi. so kene fullstop jap episode beli buku sobs. if u're a book lovers, then u'll understand how i feel. koyakkkkk

these books sooo kecik, dalam gamba nie je nampak besar sbb aku zoom in. size buku nie around tapak tangan aku je. too cute too handle ah buku nie. rase nak beli sumeee sbb kandungan dye best! rm 29.90 each. amboi tak padan dengan kecik!!!
     
                     



with a hope, ade orang simpati bole belikan buku nie. jiwa i murni, sungguh i nak jadikan buku nie sebagai motivation untuk kurus! sungguh :P                
 


                       


apee tak de orang nak belikan? K WHATEVA~


                       


                                                                    LIA's TARGET :D
                                                    1. buy sneakers-dark blue converse
                                                    2. buy a pair of wedges
                                                    3. buy few clothes
                                                    4. buy a few pair of jeans
                                                    5. buy a new CELL PHONE ASAP
                                                    6. get a work
                                                    7. get a licence
                                                    8. save 1K in bank account
                                                    9. finish reading all books tht i bought in Big Bad Wolf and onlineshop
                                                    10. watching movie


                                                    11. buy a book- catatan Matluthfi

9 down, 3 left!