Saturday, 25 April 2015

skin evolution + w.e

assalamualaikum
hey guys


WORKING EXPERIENCE PART 6


to be honest, as a girl, i dont put any make up on my face. besides, i dunno how to use them!!! pegi memane even raya sekalipon, i will just tepek bedak powder johnsons kat muke pastu pakai lip balm as my lips is dry. kalau rase nak feminin skit, i will ask my sista to shade blusher on my cheeks. pakai blusher pon da rase pipi kejang. sesungguhnya aku tak reti dan tak minat! lagi comfy and happy kot with my natural face, si kusam dan selekeh! hehehe :p

my skin..i can describe it as superb sensitive and gedik! kau suruh aku jalan kaki 10 meter bawah terik matahari, tak sampai seminggu da bole tanned teruk gilaa. in plkn, i dunno what is my skin problem, kulit muka aku tak bole 'ngam' dengan sumber air kat sane. menggelupas pedih bengkak macam baru buat plastic surgery! pastu campur dengan terik mentari kat Bidor, Perak. wush i got perfect sun tanned! at first, aku gune product Safi untuk melindungi muke dari sinaran uv matahari, tapi tak membantu langsung! my face is getting worse pastu terus  worst! menangis nangis aku pegi medic engkoo tahu tak pasal pedih gilaa pastu bengkak! lastly, i chose to not put any cream / moisturiser on my face. aku gune aloevera je utk kurangkan menggelupas. betanda muka, hodoh sungguh! pegi kawad, class pebende sume tak pakai pape even bedak sekalipun. selekeh!! tapi muke aku getting better sebab aku tak pakai pape product. and i need to use mineral water utk basuh muka. bertahan lah aku selama 12 weeks kat dalam camp. tabah gilaa :p

now back to my main point, kat pamasi, ade lah one side yang jual cosmetic product. dalam bebanyak product yang ade dalam pamasi, cosmetic and beauty product lah yang paling aku bangang!  when customer come and ask me what is de fucntion and different between 'this and that andd yeah ouhhh that' i be likeeeee 'sayaaaa taakkkk tahuuuuu.engkooo yang nak pakai tanye aku plakkk' tapi in reality, i will serve them politely ah hahaha. meh kite sesame explore ape bende nie sume yeeee! usually dorang akan tanye pasal batang pencil yang untuk lukis kat mate tu, hilangkan kedut bawah mate, macam mane nak gune bende nie, kalis air ke tak, kulit sensitive, product mane lagi bagus. blur blur pon aku tetap kasi explanation based on kefahaman aku yang make sense ah or aku akan refer kat senior worker hehe! terus ketiak basah pasal panic lol. ade satu family nie siap suruh aku buat penerangan. nak sebut 10 patah pekataan pon rase buntu lantas terkedu tersipu pointless. ohhhhh emmm jeyyyy apekah?  cikkk....jangan lah tanye saya soalan yang aneh aneh! apeee tuuuu sumeee? huahhhhh!!!! adekah lepas nie aku kene join class mengenali beauty product? err


anyway meh tengok pekembangan aku si selekeh yang sayu :p



what PLKN did to me. muke garing habis! tak pe lah, demi menyahut seruan negara, aku redha aceceh




lepas balik dari plkn, tak jejak lagi rumah terus tukar baju teman parents aku carik barang kawen kakak aku. even penat aku sanggup tolong engko tau kak. mohon appreciate skit :P

Embedded image permalink


back from plkn dengan muke garing, i only have around 2 weeks je to get my normal perfect skin tone back. what i do eh? i do nothing! i didnt use any product bcoz i dun trust them hehehe! duduk rumah dediam je, keluar rumah jemur kain pon jangan! kalau nak keluar, pegi tempat yang ber air cond yang tak yah kene matahari. lol!


then, afta 2 weeks bertapa dalam rumah demi tampil cantik during kak ain punye wedding.....jeng jeng jeng! during de nikah and both  reception, i dun put any make up. just bedak johnson and lip balm like alwayss. just dis time kene pakai blusher :p

presenting you, de gojes zamaliah erk! and ya, dis is my cousin, arep :)

Embedded image permalink



psstt..secretly i'm a ninja! ninja muke kejang sebab kene pakai blusher :p




finally....kulit da gebu! siyesly aku tak pakai pape cream, dye putih sendiri hahaha. during dis reception pon, i only use johnson powder ngan lip balm. trust meee





however, it doesnt long last pasal  my sensitive skin! afta habis both reception, i start workinggg. hehari kene jalan kaki, muke kene matahari dan end up aku hitam balik. SOBS



nah, latest photo from me. da gemuk dan gelap balik~

No comments:

Post a Comment