Saturday, 25 April 2015

skin evolution + w.e

assalamualaikum
hey guys


WORKING EXPERIENCE PART 6


to be honest, as a girl, i dont put any make up on my face. besides, i dunno how to use them!!! pegi memane even raya sekalipon, i will just tepek bedak powder johnsons kat muke pastu pakai lip balm as my lips is dry. kalau rase nak feminin skit, i will ask my sista to shade blusher on my cheeks. pakai blusher pon da rase pipi kejang. sesungguhnya aku tak reti dan tak minat! lagi comfy and happy kot with my natural face, si kusam dan selekeh! hehehe :p

my skin..i can describe it as superb sensitive and gedik! kau suruh aku jalan kaki 10 meter bawah terik matahari, tak sampai seminggu da bole tanned teruk gilaa. in plkn, i dunno what is my skin problem, kulit muka aku tak bole 'ngam' dengan sumber air kat sane. menggelupas pedih bengkak macam baru buat plastic surgery! pastu campur dengan terik mentari kat Bidor, Perak. wush i got perfect sun tanned! at first, aku gune product Safi untuk melindungi muke dari sinaran uv matahari, tapi tak membantu langsung! my face is getting worse pastu terus  worst! menangis nangis aku pegi medic engkoo tahu tak pasal pedih gilaa pastu bengkak! lastly, i chose to not put any cream / moisturiser on my face. aku gune aloevera je utk kurangkan menggelupas. betanda muka, hodoh sungguh! pegi kawad, class pebende sume tak pakai pape even bedak sekalipun. selekeh!! tapi muke aku getting better sebab aku tak pakai pape product. and i need to use mineral water utk basuh muka. bertahan lah aku selama 12 weeks kat dalam camp. tabah gilaa :p

now back to my main point, kat pamasi, ade lah one side yang jual cosmetic product. dalam bebanyak product yang ade dalam pamasi, cosmetic and beauty product lah yang paling aku bangang!  when customer come and ask me what is de fucntion and different between 'this and that andd yeah ouhhh that' i be likeeeee 'sayaaaa taakkkk tahuuuuu.engkooo yang nak pakai tanye aku plakkk' tapi in reality, i will serve them politely ah hahaha. meh kite sesame explore ape bende nie sume yeeee! usually dorang akan tanye pasal batang pencil yang untuk lukis kat mate tu, hilangkan kedut bawah mate, macam mane nak gune bende nie, kalis air ke tak, kulit sensitive, product mane lagi bagus. blur blur pon aku tetap kasi explanation based on kefahaman aku yang make sense ah or aku akan refer kat senior worker hehe! terus ketiak basah pasal panic lol. ade satu family nie siap suruh aku buat penerangan. nak sebut 10 patah pekataan pon rase buntu lantas terkedu tersipu pointless. ohhhhh emmm jeyyyy apekah?  cikkk....jangan lah tanye saya soalan yang aneh aneh! apeee tuuuu sumeee? huahhhhh!!!! adekah lepas nie aku kene join class mengenali beauty product? err


anyway meh tengok pekembangan aku si selekeh yang sayu :p



what PLKN did to me. muke garing habis! tak pe lah, demi menyahut seruan negara, aku redha aceceh




lepas balik dari plkn, tak jejak lagi rumah terus tukar baju teman parents aku carik barang kawen kakak aku. even penat aku sanggup tolong engko tau kak. mohon appreciate skit :P

Embedded image permalink


back from plkn dengan muke garing, i only have around 2 weeks je to get my normal perfect skin tone back. what i do eh? i do nothing! i didnt use any product bcoz i dun trust them hehehe! duduk rumah dediam je, keluar rumah jemur kain pon jangan! kalau nak keluar, pegi tempat yang ber air cond yang tak yah kene matahari. lol!


then, afta 2 weeks bertapa dalam rumah demi tampil cantik during kak ain punye wedding.....jeng jeng jeng! during de nikah and both  reception, i dun put any make up. just bedak johnson and lip balm like alwayss. just dis time kene pakai blusher :p

presenting you, de gojes zamaliah erk! and ya, dis is my cousin, arep :)

Embedded image permalink



psstt..secretly i'm a ninja! ninja muke kejang sebab kene pakai blusher :p




finally....kulit da gebu! siyesly aku tak pakai pape cream, dye putih sendiri hahaha. during dis reception pon, i only use johnson powder ngan lip balm. trust meee





however, it doesnt long last pasal  my sensitive skin! afta habis both reception, i start workinggg. hehari kene jalan kaki, muke kene matahari dan end up aku hitam balik. SOBS



nah, latest photo from me. da gemuk dan gelap balik~

Thursday, 16 April 2015

respect

assalamualaikum
hey guys

to be honest, working with human beings is totally superb challenging! i dun predict it will be dis tough. sigh! until at one moment i feel like i did rather working with computer bcoz they are heartless. easy yo, u dun need to face with de bullshit lol.

and yeah, so far working, life really taught me about people behavior.  i've been facing so many ups and downs. for sure lah de  bad one will be de minority. being scold with customer dah macam rutin seharian lol. yaaa, customer always right kannnn. in dis situation, i chose money as my biggest motivator to stay working. now i realised how valuable every cent of money. baru reti nak bersyukurrrrrr dan rase peritnyaa nak carik rezeki yang halal!

i just get dissapointed with some people who dunno how to respect others. during my first week working, i'm still learning about every single stuff yang ade inside de pharmacy. like where's de nerve supplement  located and what is de function for every product. i bet everyone need some time to memorise all de fact and place, so do i. i also need a time. but some customer yang tak de manners will just hentam me. of course i'm quite shock when suddenly customer come in pastu nak get mad easily. i'm still new here, still trying my best to adapt with de surrounding. so what can i do is just say 'sorry, saya baru lagi kat sini' dengan muke nak nangis. sometimes i was wondered, u dun have consideration ah? it sounds funny tau pasal yang belagak dan kecoh nak memarah nie sume orang melayu. yes, kaum aku. im not being racist to condemn masyarakat melayu or what, tapi setiap kali kekecoh, mesti orang melayu. why? bangsa lain even foreigner yang datang nak membeli pon akan cakap politely siap greeting 'hi how are you' dan cakap thank you. they really know how to appreciate people

afta few weeks working, i start to adapt with de bullshit. dah kalis dengan amarah customer yang annoying dan tak paham bahasa. but still, customer always right kannn. and i still need to apologise them tapi dengan expression muke yang tahan bengang.  other workers yang da bekerja for 5-7 years pon kene marah kekadang. i just too sad to be treated dis badly. we greet de customer as friendly as we can, we serve them with our best service, but end up they give us shit? ouh come on, dis is how u guys treat people? so dun ask eh why one day people will treat u even more badly!




actually my main point is, please lah show some respect. why u need to shout when u can speak gently? why u need to get mad when u want to ask something? u can ask it in a proper way aite? why u need to lost your patient if u can stay patient? why u want to curse if u have nice words to say? why u need to show your rudeness when u have beauty soul inside you?

u come for a help. we try our best to lend u a help. but with your rude way, i totally get annoyed okay. nak tolong pon rase perlu keeee? but still i need to help u becoz it's part of my job! i get sad to see older people acting so rudely. i was like 'so this your best example to show to the youngster?' dun wonder ah if one day your anak or cucu act rudely becoz tengok lah surrounding macam mane kan. their parents/grandparents/aunty/uncle or whatsoever is spreading de negative example to de youngster

so to any customer who like to treat any workers badly, please lah change your behaviour. it's not hard aite to say nicely, politely and gently. appreciate others help and train your tounge to say thank you. maybe with your respect and politeness can made de workers day. who know aite?


anyway, dis kind of challenge is a good experience though. it  taught me how to be patient in handling a situation. be patient in all aspect! besides, so many upcoming challenge is waiting for me in de future and dis is just de beginning, so many shape and size of challenge i neva meet yet. so mental, just prepared!



p/s: i'm not saying my work is suck. it's great kot! i just dissapointed with some people who dunno how to respect people. i bet it not only happen in my working area aite becoz we can find dis kind of people everywhere!







Friday, 10 April 2015

emosi nak balik

assalamualaikum
hey guys


WORKING EXPERIENCE PART 5

9.50 p.m.
waktu nie aku da gersang tak tentu arah nak tarik pintu belakang pharmacy. 10 minutes left to go home! namun kegembiraan aku terkubur bila tetiba datang customer secare different group. kelebaran diameter senyuman  aku skala 10 menurun ke skala -10. okay, dis is not a good sign for me and other workers too! nie datang reramai nak buat tarian zapin berjemaah ke? jahat mulut jahat lol. dalam hati aku kate tak pe dearself, baru 9. 50! rezeki nie, jangan keji tapi puji! aceceh macam tagline imam muda lol!

10.05 p.m
tinggal satu mini family yang tengah ambik dan letak balik barang sambil discuss pasal bebarang. hello, tengah buat pebincangan kumpulan ke? should be at dis hour kiteorang da siap tutup pharmacy nak chiauu balik tau.  tak bole jadi nie, membeli belah tanpa memikirkan orang lain. dah lah salah sorang daripade mini familt tu geng surau mak aku lol. only miss de house when u hate de road. kan aku da siap nyanyi. da ah aku nyanyi pon macam membaca. apekah malangnya nasib malam ini? sobs.

10.10 p.m
okay that mini family beli mesin untuk diabetes. haa nasib beli, kalau tak.......dah beli mesti kene ade tutorial cara penggunaan. aduh sabar rumah, i'm coming homeeeee. kaki aku da besilang dengan pose maut aumm aumm, tudung da condong 45 darjah ke kiri, muke da bekilat gilaa. 50 meter jauh da bole nampak kekilatan muka aku lol. ketiak jangan cakap ah, da melecet siap kulit terkupas kot. haha yang last tu hiperbola dusta semata! ketiak aku lasak, takkan melecet! aku da menahan kesabaran tunggu family tu, banyak cerewet pulak. sabar liaaa. nak emo dengan mak cik tu takut kene sambar petir plak aku nanti. actually aku tak kesah sangat balik lambat, just pity to my lil bro yang tunggu dari 10 p.m!! sure dye da menyirap dalam kereta! aku tak besalahhhhh, jangan hukum akuuuuu. apekah?

10. 15 p.m
dengan posisi statik aku dan tudung da makin condong  60 darjah mengufuk ke arah bulan, aku da hilang sabar. sure adik aku emo. bukan adik aku je emo, aku pon naik emo macam nie! dalam hati da mula babi babi babi babi babiiii. babi yang tak besalah jadi bahan amukan aku. sorry i curse

so end up kiteorang closing hari nie pkol 10 20 p.m. aku masuk kereta adik aku emo pasal aku lambat gilaa.  da memang aku selalu kene marah dengan adik aku pasal lambat.  apelah nasib aku sebagai seorang kakak yang innocent sobs. tak pe lah mak cik, u bring rezeki to us. alhamdulillah thank you! nanti jumpe eh kat surau mase tadarus Al-Quran. ihik!


                                                                    ketika sedang beremosi
           
                 

Saturday, 4 April 2015

4 checklist done!

assalamualaikum
hey guys

 on 23 March, Monday, i've achieved something. so one of my checklist done! yeah imma a happy girl

 5. buy a new CELL PHONE ASAP

actually my cell phone is rosak a day before result spm keluar. so sepanjang fon aku rosak, aku just gune telefon torch light je. sobs. nasib baik ade game sudoku dalam fon tu, kalau tak makin hambar kehidupan seharian aku. tapi yang bestnye, da 2 minggu pakai baru battery habis! kalah iphone LOL. maka tamat lah sudah perkhidmatan Blackberry aku (fon lame) and welcome baby (new phone) :p anyway, thanks to kak zaza sebab teman huhu. nah aku belanje kau lunch eh. in fact kakak aku tak nak makan, tapi aku da membebel lapar siap nak muntah sume. why perut, u always ask me for food! nasib baik time tidur tak lapar. however, i've lost some contacts and all photos. sad. sobs





on 1st April, i went to Times Square with Wanie to accomplished our mission. pegi sane naik cab pasal malas nak basah ketiak naik komuter sume. cewah da maju sikit naik cab lol. so kat sane, 3 mission accomplished! ngee :)

12. have a girls-day-out



de white shoes is meeee, and de other shoes is wanie, my best shopping partner!


10. watching movies 


i dun watch any movie for months! last tengok movie citer ouija. so kasi chance ah layan 2 movies sekali in a day. besides, dis two movies da memang bole jadi stock kepam, kiteorang je yang baru nak tengok pasal both busy dengan commitment. aceceh. for chappie, aku kasi rate 3 of 5 star. for cinderella, 4 of 5 star. i dun really like chappie punye ending bcoz tak make sense sikit. aku rase  macam nak replace je kerusi director citer chappie tu pastu buat ending version aku. lol poyo will always be poyo kan. citer cinderella pulak, gosh im so in love with de movie because all de charaters seems so alive and awesome. aku memang membesar dengan menonton cartoon cinderella for idk how many times i watch it. so bile dapat tengok version manusia, ahhh great! mase tengok ticket chappie, aku perasan ade cop 18+  

aku 'nape ade 18+ ouh ade lelucah eh?' hahahaha mate da bersinar dengan senyuman gatal penuh makna. LOL! in fact, tak de lucah pon, just bahase yang dorang gune tu sounds so rude. banyak curse


1. buy sneakers-dark blue converse

sesungguhnya bile masuk je kedai, mata aku terpana kat converse wine colour. tetibe aku rase curang pulak dengan colour dark blue. huuu pardon me dark blue! so i've bought wine converse :) 




balik tu baru kiteorang naik LRT dengan komuter. nah aku belanje sikit gamba

                     

for safety, i sling my bag. yelah, dalam beg tu banyak duit gulung-gulung siap ikat dengan getah lol gurau!


                       




                                                                   LIA's TARGET :D
                                                    1. buy sneakers-dark blue converse
                                                    2. buy a pair of wedges
                                                    3. buy few clothes
                                                    4. buy a few pair of jeans
                                                    5. buy a new CELL PHONE ASAP
                                                    6. get a work
                                                    7. get a licence
                                                    8. save 1K in bank account
                                                    9. finish reading all books tht i bought in Big Bad Wolf and onlineshop
                                                    10. watching movie
                                                    11. buy a book- catatan Matluthfi


5 downs, 6 left!



p/s: de original and inspired one is totally different. so i bet u guys can know aite :p