Sunday, 17 August 2014

ikhtiar hidup

assalamualaikum
hey guys

so on de last Wednesday, 130814 sekolah aku ade buat pertandngan ikhtiar hidup. maka, aku dan sahabat handai pun memasuki pertandingan tu. pertandingan nie sounds good sebab students kene memasak, fikir cara macam mane nak masak by using de benda-benda basics yang cikgu kasi such as arang, beras, daun pisang, starter dan periuk (i dunno wht to call tht thing, so i called it periuk hehe) memandangkan cikgu provide bende basic je, kiteorang pun bawak lah segale bende. kekawan aku bawak bawang, halia, cili padi, tomato, belacan, bawang goreng, sos cili, periuk, fishball, gobis dan bermacam aneka lagi. nie bukan ikhtiar hidup dah, ini dah macam nak buat kenduri haha! aku just kene bawak roti je. yeahh happy me!

team aku sepuluh orang dan dibantu 2 jejaka extra sebagai orang kuat. gituuu. nak hidupkan api gune arang pun dah sejam, tu pun dah siap bakar getah, surat khabar dan buat tapak baru lagi. serious talk, not as easy as i thought! dah lah kat tetengah padang yg terik. fiuhhh memang mencabar akal dan hati! beras yang dah basuh pun dah kembang mase nak tunggu api hidup ngeheh!

well, bile perempuan buat keje, quite havoc gak lah sebab sume macam nak tunjuk skill. cewah uolls, maka aku pun tunjuk skill dengan menyediakan sandwich sardin yummeh aku lulz. semua kerje kiteorang divide supaya jadi fair and square. so nanti tak de lah adegan tak puas hati simpan pendam dalam hati kannn. bile main memasak nie kan, aku sangat duk feeling macam main memasak dalam citer masterchef junior. nak hias plate pun bajet ade tetitik sebagai tande aku nie berseni

makanya...cewah..kiteorang dapat siapkan nasi yang dah dimasak, sandwich sardin, air teh'o limau, maggi bersama fishball dalam mase 2 jam something. big achivement untuk weolls yeahhh. malangnyaaaa group kiteorang tak menang. not a lucky team lahhh sobs. but nevamind lah, bagi aku experience dan joyness yang aku dapat lagi pricelesss. banyak gilaa benda baru yang aku belajar esp creativity! pastu cara nak potong sayur, how to be a good teamwork, nak deco, kesabaran dan banyak lagi huhu. dan paling best bile cikgu makan nasi kiteorang pastu temakan sekali batu. sorry cikgu! itu senanye sebagai extra untuk menambah kerangupan, kriuk kriuk asli gituu aumm. so big thanks guys for cheer up our team! such a great pengalaman to work with team village people. akan ku abadikan memori ini di lubuk hatiku. gituuu


muafakat membawa berkat!
 
  

  



    

      
  




ready to be judge

No comments:

Post a Comment