Friday, 29 August 2014

trial minggu pertama

assalamualaikum
hey guys

so i've started my peperiksaan percubaan spm since de last of monday!!!! ye saye nie form 5 even ade yg beranggapan saye nie macam budak darjah 6. ouh well, i'm foreva young lulz! trial, hari nie dah hari ke 5 dan dah jawab 10 papers. alhamdulillah! tapi tapi  ade14 papers left ..... dis fact sangat membunuh kegembiraan aku sobs.

to be honest, i'm not doing good in dis exam. soalan sangat tak dijangka, day by day, de question is getting harder. mental abuse betul! preparation aku, very entah pape. study last minutes like always lalala~  4 hari straight nie aku bangun pkol 4 pagi pastu buat some revision and excercises sampai lah aku nak pegi sekolah. serious study pepagi sangat fresh! last last baru aku study all out. just 1 day aku tak larat gilaa, aku bangun pkol 4 pagi, makan biscuit pastu tido balik dengan bebuku. then bile sesedar, dah denga azan. that moment, i was like 'eh kenape azan pkol 4? pak cik nie salah tengok jam ke?' lulz aku telajak tidossss

tadi aku ade paper 1 ngan 2 biology. bukak first page....... aiseh man, dear lee min hoo, why u so charming?!!! lulz tak de kene mengene!

Embedded image permalink


10 papers nie aku quite lost. even dah hentak kepala kat dinding tapi tak kuar gak jawapan yang diimpikan, mule lah dalam hati terus keluar  kata-kata carutan spontan omputeh aku. poyo kan. pastu try chill balik, take a deep breath dearself! meh nyanyi lagu all of me dulu, mane tahu turunnya ilham. pastu dah habis nyanyi pun tak dedapat lagi jawapan, aku tecarut lagi. serious susah aku nak buang habit carut nie bile aku bengang. pastu tetibe teringat nasihat kaka zaza, doa is de best thing! maka aku pun istighfar balik, doa dearself, allah tu maha membantu! yes, he's de best guidance and help! big thanks god! namun bile aku sangkut lagi, aku mesti tecarut lagi. setiap paper plak tu! dah lah trial pun macam bukan  trial, bebudak yang tak de paper, budak form 3, form 4 makin berleluasa memekak macam tak de akal. show some respect lah, dah lah aku tak tahu nak tulis ape kat paper nie, pastu korang kasi lagi pressure dengan memekak, aku tak bole befikir u knowww. tak kesian keeee, aku bangun 4 pagi belajar pastu end up lost macam ntah pape. sorry bukan aku je yg rase teganggu,  everyone! why u gotta be so rude!!!!! lulz tekeluar luahan hati kite yang selame nie terbuku. emosi menguasai di saat aku sedang menaip

jadi, for de upcoming papers yang idk how tough it will be, all de best ye uolls. jangan carut-carut eh mase buat exam especially diri sendiri. doa! dan jangan meniru hookayyy. aku pehati je orang yang duk meniru nie. beware ah! cewah bajet gertak je. may allah ease everything,  yaaa try to de fullest, jangan tinggalkan kosong! doa yang bebaik je, for de best marks for sure, dun lose hope!


p/s: penemuan

                                             Embedded image permalink

Friday, 22 August 2014

result mid test + trial spm = i comels

assalamualaikum
hey guys

mid test punye result

english: 77  A-

b.melayu: 80  A

p.islam: TIDAK HADIR

sej: 79  A-

geografi: 56  C

addmath: TIDAK HADIR

biology: 33 G  (tak jawab 1 paper)

physic: 4  G (tak jawab 2 paper)

chemist: 42  E


so mid test punye result memang drop gilaa dan  menyampah aku tengok. subjek yang aku tak hadir dan tak jawab complete paper tu sebab aku tengah vacation. ntah pape kan vacation mase exam. boooo! nothing to impress dengan markah aku tu, menyedihkan! tapi aku quite happy sebab aku dapat bangun balik dan grab A- untuk english becoz mase ujian 1 aku dapat 65.  dan pastu for de first time aku dapat A untuk B.melayu hahaha aku nangis tau sebab terharu ,dis before aku hanya mampu mendapat A- je. big achievement for myself untuk that 2 subjects. subjects lain...krik krik!

so trial SPM tinggal 2 hari je lagi. guess what, preparation aku sangat ntah pape. okay sesungguhnya aku tak study sangat, study 30 minutes, tido sampai pagi lulz! jadi memandangkan trial lagi 2 hari, aku kemas lah sikit-sikit tempat study aku yang sangat tak presentable tu lalala. guess what, tempat study aku ade memacam penemuan hookayyy, plastic chocolate cloud9 ade, bekal 5 bulan lepas ade, ketas bekurun ade, 3 gumpalan earphone dan banyak lagiiii. sah aku terus kene reject dengan memacik yang interested nak jadikan aku nie menantu dorang lulz!

before i end dis post, aku nak wish all de best untuk semua spm candidates! k tu je!


p/s: trial nie i ingat i nak pegi bercuti kat Jepun lah. poyo kan

k last, i rase i cantiks lah. erk!

               

Sunday, 17 August 2014

ikhtiar hidup

assalamualaikum
hey guys

so on de last Wednesday, 130814 sekolah aku ade buat pertandngan ikhtiar hidup. maka, aku dan sahabat handai pun memasuki pertandingan tu. pertandingan nie sounds good sebab students kene memasak, fikir cara macam mane nak masak by using de benda-benda basics yang cikgu kasi such as arang, beras, daun pisang, starter dan periuk (i dunno wht to call tht thing, so i called it periuk hehe) memandangkan cikgu provide bende basic je, kiteorang pun bawak lah segale bende. kekawan aku bawak bawang, halia, cili padi, tomato, belacan, bawang goreng, sos cili, periuk, fishball, gobis dan bermacam aneka lagi. nie bukan ikhtiar hidup dah, ini dah macam nak buat kenduri haha! aku just kene bawak roti je. yeahh happy me!

team aku sepuluh orang dan dibantu 2 jejaka extra sebagai orang kuat. gituuu. nak hidupkan api gune arang pun dah sejam, tu pun dah siap bakar getah, surat khabar dan buat tapak baru lagi. serious talk, not as easy as i thought! dah lah kat tetengah padang yg terik. fiuhhh memang mencabar akal dan hati! beras yang dah basuh pun dah kembang mase nak tunggu api hidup ngeheh!

well, bile perempuan buat keje, quite havoc gak lah sebab sume macam nak tunjuk skill. cewah uolls, maka aku pun tunjuk skill dengan menyediakan sandwich sardin yummeh aku lulz. semua kerje kiteorang divide supaya jadi fair and square. so nanti tak de lah adegan tak puas hati simpan pendam dalam hati kannn. bile main memasak nie kan, aku sangat duk feeling macam main memasak dalam citer masterchef junior. nak hias plate pun bajet ade tetitik sebagai tande aku nie berseni

makanya...cewah..kiteorang dapat siapkan nasi yang dah dimasak, sandwich sardin, air teh'o limau, maggi bersama fishball dalam mase 2 jam something. big achivement untuk weolls yeahhh. malangnyaaaa group kiteorang tak menang. not a lucky team lahhh sobs. but nevamind lah, bagi aku experience dan joyness yang aku dapat lagi pricelesss. banyak gilaa benda baru yang aku belajar esp creativity! pastu cara nak potong sayur, how to be a good teamwork, nak deco, kesabaran dan banyak lagi huhu. dan paling best bile cikgu makan nasi kiteorang pastu temakan sekali batu. sorry cikgu! itu senanye sebagai extra untuk menambah kerangupan, kriuk kriuk asli gituu aumm. so big thanks guys for cheer up our team! such a great pengalaman to work with team village people. akan ku abadikan memori ini di lubuk hatiku. gituuu


muafakat membawa berkat!
 
  

  



    

      
  




ready to be judge

Sunday, 10 August 2014

easymaths camp

assalamualaikum
hey guys

orite, last 6 and 7 August 2014, bebudak semekar yang ambik addmath telah meyertaikan diri ke easymath camp yang dibuat kat sekolah kiteorang sendiri. cikgu addmath class aku duk ajak suruh pegi sebab harga dye yang sangat affordable dan ilmu yang akan kiteorang dapat tu sangat worth it. at first, aku macam tak nak pegi sebab aku tak suke math, apetah lagi addmath. usually aku akan ngantuk gilaa or lost interested bile dalam class math/addmath sebab bagi aku mengira nie not my soul. gituuuu. so no wonder lah why i can get C for math and G for addmath. gagal berulangkali plak tu..........  namun, deskmate duk sibuk bodek ajak aku pegi dengan memberi kate-kate peransang yang membina sehingga aku pun teransang. then aku pun tetibe terbuka minda, 'WHY NOT IF I JOIN JOIN DIS  PROGRAMME, WHO KNOWS NTAH NTAH PROGRAMME NI DAPAT TOLONG AKU YANG SENTIASA LOSER NIEEE.maka, aku pun memergikan diri


day 1 (6 August 2014)
to be honest, aku sangat suke dengan cikgu Azhari tu sebab presentation beliau sangat best! sangat cool! sangat confident! sangat awesomeeee! beliau non stop macam kutuk students perempuan dan menangkan students lelaki. bende yang paling aku ingat yang cikgu azhari cakap 'pelajar perempuan bila raya pakai tudung lilit-lilit, ntah pape ntah' hahahaha! topic first yang cikgu tu ajar ialah Progression / Janjang. aku pun mula mengantuk Zzzz...tapi try gagahkan gak diri nak bukak mate, menguap tak yah cakap ah, tak terkira. pastu bile cikgu tu suruh buat latihan aku macam lost. tidakkkkkk ruginyaaaa sayaaaaaaa! mule lah nak rase menyesal pebende sume. bile pikir balik, sampai bile aku nak benci dan mengantuk dalam subjects mengira nie kan, spm lagi 2 bulan je, trial lagi 2 minggu jeeeee. takkan lah nak fail sepanjang mase. so aku pun try to give a full concentration on the next topic even though otak dah rase berat sangat. alhamdulillah i did it, thank u allah for helping me :D




day 2 (7 August 2014)
if semalam aku rase macam malas je nak belajar addmath mase memule start topic janjang, tapi on de second day aku rase excited gilaa nak belajar. 7 30 dah start belajar, alhamdulillah aku tak ngantuk pun, rase macam enjoy gilaa main tetekan calculator, dapat ilmu baru yang superb simply dan best. akak dan abang faci pun akan meja ke meja dan tanye okay ke, paham ke, especially akak izura dan satu cikgu lelaki tu (sorry cikgu, saye lupe name cikgu hehe) ade mase aku lost dan hadirnya cikgu lelaki tu untuk membantu. cewah macam tepat je masenye haha! cikgu tu pun explain sampai aku paham. cikgu azhari pun bile terangkan satu bende dye akan kasi banyak contoh dan teknik untuk students faham sampai bebetul paham. i likeeeee

dalam 2 hari nie, kiteorang dapat cover 7 topics. big achivement untuk diri sendiri dan sume orang yang jarang bukak buku addmath ngehehe! belajar dari 7 : 30 sampai pukul 5 pun still rase fresh sebab care kiteorang belajar tu penuh dengan unsur kelakar yang buat sume orang enjoy to the fullest. pastu ade pulak akak faci yang bagi sorang 2 bijik gegula sebagai refreshment gituu. terime kasih kakak cantik! afta dah habis program tu, kiteorang pun amek lah gamba sebagai tande kenangan ahhhhh bestnyeeee. bile dah besalaman, rase macam, cepatnya program nie habis, betul ke dah habis?????


kak izura, zamaliah (kite ihiks!) que, anis, wanie

to be honest, afta aku join program nie, hati aku macam terbuka untuk suke subject addmath nie. terlalu banyak sangat ilmu baru yang aku baru tahu sampai at one moment aku rase macam 'ceteknya ilmu aku' at de end of de programme, kak izura ade bagi kate-kate semangat, bile akak tu cakap macam tu, dah begenang air mate aku hihi! satu yang sangat tekesan kat hati aku 'action must be active' yes betul, aku nak yang tebaik untuk addmath, tapi aku jarang belajar..aku tak minat..aku tak suke.. so macam mane aku nak bejaya kalau action aku is unactive. kannnn. in shaa allah aku akan try de best untuk subject addmath and math. kalau orang lain bole, kenape aku tidak?

big thanks untuk cikgu Azhari sebab share banyak sangat ilmu dan joke yang sangat kelakar , kak izura yang sangat cute, sporting dan supportive, kakak yang bagi gegula, cikgu lelaki yang tolong saye di saat saye lost dan sume cikgu dan team easymaths yang telah menjayakan program nie. terima kasih cikgu terima kasih! eh lupe, terime kasih gak kat deskmate, Farahiya dan Amira sebab tolong aku dan cheer up our desk hehe :D


Saturday, 2 August 2014

rayaaaa '14

assalamualaikum
hey guys,

so well, it's raya  month! mohon pasang lagu raya mase uolls bace blog hambar i nie sambil gegoyang kepale bagi merancakkan lagi pembacaan lulz! hari nie already 6 syawal dan aku baru nak update kisah raya havoc aku yg dah kepam. so first of all, from de bottom of my heart, i want to seek for forgiveness...especially to my friends, family, teachers and beloved readers. aku nie pakar membuat onar, jadi big sorry for all  my wrong doings, lagi lagi kisah bile emosi menguasai diri, aku sesuke hati nak emo dengan sesape sampai kekadang lost control! kepade sape yg aku dah tercarut, terkutuk, termarah, terkena, ampun kan kite eh! it might be secare tak sengaje dan ade yang sengaja hehe!

'SALAM LEBARAN DARI SAYEMACIK.BLOGSPOT.COM'

dis year aku raye kat Keramat, Kuala Lumpur side Abah. first day raya aku pakai lose kebaya warne hijau. lose kebaya nie beli last minute kat downtown Bangi sekali dengan pin baju dye. kain batik yang aku pakai tu siap petang sehari sebelum raya. memang dis year punye raya sangat sempoi dan chill chill je. i likeeeee

at first aku sangat tak suke dis lose kebaya sebab bile aku pakai nampak macam wanita dalam pantang! sangat beggie dan labuh! maka beberapa hari sebelum raya aku ke sekolah dengan hati yang memberontak sebab tak suke baju aku yang labuh dan penampakan seperti wanita dalam pantang. habis deskmate aku kene denga citer tragik aku setiap saat di sekolah. sorry deskmate!

however, i dunno why bile tiba hari raya *drum rolls* baju aku tu jadi elok jeeee. penampakan seperti wanita dalam pantang apetah lagi seperti wanita bunting teserlah skit je hahaha. yes alhamdulillah :D maka pade hari raya petama tersebut aku beraya dengan gembira sekali. gituuu kau jahsss! 

guysss, masih ingat lagi tak last year baju kurung i koyak mase nak turun kereta sebab excited sangat nak berayaaaa. malangnya dis year lagi havoc! lengan baju aku yang menggelebeh tu temasuk dalam mangkuk kuah kacang mase aku nak ambik air. serious kelaka gilaaa, habis lengan baju aku betukar warne jadi warne coklat. pastu mak cik tu siap offer varnish lagi untuk gune letak kat baju bagi menghilangkan kotoran hikhiks! nasib baik lengan baju aku punye lace kaler kekuning macam kuah kacang sikit, so potensi orang nak syak aku makan gelojoh sampai tecelup dalam kuah kacang adelah tipis hihi! tapi seharian raya tu aku berbau kuah kacang ......  ini baru rumah petama tauuuuuu 

    

                                Photo: HAPPY EID '14 from Zaki's daughthers!

raya second day pulak, aku dah berazam untuk jadi lagi berhati-hati. aku takkan biarkan baju aku dicemari kuah kacang lagi! so raya day 2 aku pakai pink. pinky gituuu. that night kiteorang adik beradik dengan cousins pegi tengok movie kat Alamanda citer Hercules. nie first time tengok wayang mase raya, pelik gak tetibe bole terjebak. melayang duit raya iolls, penyesalan! pastu kat tetengah Alamanda tu ade replika kampung, maka kami umpama gengs village people yang jakun sebab non stop selfie berlatarkan replika kampung tersebut. Alamanda tak ramai orang dan aku rase dah bole buat tarian zapin secare beleluasa gilaa! yes kiteorang tengok movie dengan baju kurung yang dah kepam sebab dah dipakai since pagi. jadi, aku telah melepaskan  bauan molekul-molekul halus dan diskrit ke seluruh ruang dan membiarkan seluruh orang yg menonton citer Hercules menghidunya hahaha! fyi, ketiak i tak hangit kayyy lulz!



                  

p/s: for more photos, u can visit and FOLLOW my ig: zamaliahzaki  // twitter: @zamaliahzaki


here's my havoc raya stories. come and share your experince of rayaa with me, can leave it on de comment :D :D enjoy your raya everyone! anyway, lai lai come to my house! pssttt.. hari nie mak i masak laksa singapore! yummmeh >.<