Sunday, 22 June 2014

MSU (management and science university)

assalamulaikum
hey guys

first of all, jawab lah dulu salam kite tu ngehehe! first week of school afta 2 weeks break okeoke je, rindu terubat lepas tengok muke orang yang aku minat aummm. lol gurau. result pun dah dapat, okay i'll update my result on de next entry. wait ahhh!

so actually, last tuesday, my class (5 SC2) and jiran sebelah (5 SC1) went to MSU Malaysia. de story began with ...

-170614-

borang keizinan ibu bapa untuk lawatan nie pun aku suruh kawan aku tandatangan kan pasal tak sempat nak kasi mak aku ngehehe sorry mak! jadi pade pagi selase yg lepas, sume muke excited nak pegi MSU tertutama sekali aku sebab tak yah kene hadap addmath, math dan subjects yang Zzzz. ampun cikgu! before keluar pagar sekolah, cikgu dah sempat warning 'jangan tak senonoh, gelak kuat kuat' hahahaha

dan setibanya kiteorang kat sane, aku sempat cakap ngan membe aku 'weh, harap-harap aku ade telanggar sesape yang handsome!' hahahaha gilaaa. okay turun je bus, ade staf yang in charge sambut kiteorang dan bawak ke satu bilik untuk kasi short talk about MSU, aliran subject kiteorang dan some kate-kate semangat. pastu dorang bawak round around MSU. tempat yang kiteorang masuk sume related dengan science. yes, kami budak sains tulen. kak Zu (nurse) ajar care-care untuk CPR dan care dye share tu sangat sempoi dan kelakar. one of her sentences yang aku ingat mase nak gune teknik feel touch and see, dye ade kate 'jangan tengok dade orang tu besar ke tak, tengok pergerakan dada dye je!' amboi zamaliah, bende camtu je yang kau ingat eh!






mase jejalan around MSU tu, kiteorang adelah masuk wad kanak-kanak, kecemasan dan belajar pasal alatan yang biase doctor gune dalam drama. seriously banyak gilaa bende baru yang best utk diketahui. kiteorang masuk dalam 1 bilik yang penuh dengan model model organ manusia macam pankreas, otak, mate, kaki, tangan, badan dan bla bla bla. de best one siap ade organ betul yang dah diawet hoookay! aku sangat suke tengok organ betul dalam jar especially janin dan baby. sangat amaze bile dapat kaji pasal badan kite sendiri. ade satu lecturer yang guide kiteorang tu pun sangat friendly dan tak kedekut untuk share something. dye kate bilik yang penuh dengan model model nie mcam second library untuk bebudak medic/science

patung nie macam orang betul. kawan aku tak senonoh pegi bukak seluar dye nak tengok ade ape dalam tu



test katil test test
               
             

height is not a matter-my jahss          




dan de best moment bile kiteorang dapat masuk dalam bilik mayat! yes de true mayat! nie experience yang sangat awesome! before masuk, kak Zu ade pesan 'tak bole amek gamba, nie mayat betul dan mereka naked' jadi faham faham lah, jangan lah tekejut bile tengok dorang dan jaga mulut sebab dorang pun ade rasa malu. time masuk tu, ade satu jenazah kat atas meje dan  a few students yang tengah study pasal jenazah tesebut dengan lecturer dorang. lecturer tu welcome kiteorang dan suruh student dye, Abg Zikri explain tentang jenazah tu. jenazah tu dah dipotong 2, maksud aku badan dye yang ade sampai bahagian pinggang je je dan jantung dye pun dah dikeluarkan utk proses pembelajaran mungkin. so Abg Zikri explain ape yang dorang tengah study, dorang study pasal digestion. then dye share a lil bit cerite pasal digestion dengan menunjukkan organ sebenar jenazah tesebut. explanation Abg Zikri sangat clear dan senang utk orang faham. aku bediri betul betul depan jenazah tu, rase nak pegang je tangan dye, tapi tak bole sebab dye dah diawet! too sad tak de experience pegang jenazah, but it's okay. pastu kat dalam 2 tempat (macam tank, tak tahu nak label ape) ade menempatkan beberapa jenazah yang direndam untuk diawet. so sume orang dapat lah tengok. rase kagum membuak buak sampai lupe nak tanye lecturer dengan students kat situ pasal jenazah nie dari mane, kes dye meninggal camne dan bla bla bla. rugi! bau awet dye sangat kuat dan amat memedihkan mate! no photo can be taken, atas sebab respect. karang tak pepasal dalam gamba  ade makhluk extra yang tak bekenaan erk!

pastu kak Zu dengan lecturer lelaki tu bawak pegi jalan lagi. kiteorang masuk tempat kulinari, tengok dorang masak. aummm apesal dalam nie banyak sangat abang hensem, nie yang rase lemah iman nie. fyi, dapur MSU nie lah cerite kusinero cinta berlakon. pastu masuk pulak kat bahagian pastri, ahhhh i'm in love with dis course. tetibe rase nak masuk course pastri sebab aku suke buat cupcakes, tapi tak pena menjadi! hahaha. lecturer pastri nie pun cecakap cam welcome kiteorang dan share pasal ape itu pastri. best!








amboi jah, lupe eh pesan cikgu jangan gelak kekuat - dapur kulinari




pastri
                                   

dah habis round MSU, kiteorang lelepak jap dan pegi makan kat cafe. selepas makan, tiba lah mase untuk kami memulangkan diri. sebelum balik, lemme take a selfie ngeheh! ade lecturer tu tanye 'nak jadi ape?' kawan aku cakap nak ambik TESOL. then aku pun sibuk nak jugak cakap 'saye pun nak amek Tesol!' dan lecturer tu kate 'kalau orang dah minat Tesol, bende lain dye dah tak minat dah' yezza so trueee, aku sengih 'hidup bahase!' ngehehe dan lecturer tu kasi some motivation utk spm dan future study. big thanks! such a great day and experience! so glad to have a short visit in MSU, meet and greet friendly and knowledegable students and happy to be in bilik mayat ;D

                

                 

5SC1 and 5 SC2


No comments:

Post a Comment