Friday, 30 May 2014

what u give, u get back

assalamualaikum
hey gusy,

well, i always heard and read dis pharse 'what u give u get back' and i keep wonder bende nie betul ke akan berlaku sebab aku teringin nak rasainye. in dis case, aku suke bace quote yang membine bile rase down macam 'never give up never surrender' hahaha that one dah typical gilaa. aku selalu gune quote quote tu mase study, bile dah rase lemah gilaa dan tk larat nak buat revision/latihan. it will be like 'kau boleh dearself, study for a better tomorrow!' tapi..tapi..result aku okeoke je. failed memang sentiase ade dalam slip keputusan. so kekadang tu tedetik gak 'is this what i get afta i put so much effort?' dan bile aku pikir balik, aku sendiri ade jawapan dye

once upon a time, aku jalan kaki nak ke satu tempat dengan kawan aku utk tunggu parents dye datang ambik. kiteorang dari library Perpustakaan Raja Tun Uda, join satu program motivasi. waktu kat program tu, ade satu motivator nie sentuh pasal topic 'what u give, u get back. keikhlasan dan kesyukuran' mmg sangat bagus penyampaian pasal topic tu sampai aku tedetik 'aku nak sangat rase bende nie, ape yang akan aku dapat bile aku buat baik'  okay kembali ke tempat kejadian, pastu time tengah jejalan nie, ade satu pak cik nie naik motor nak pegi masjid jalan tepi aku pastu stop dan tegur. kat tangan aku nie ade 3 bekas kecik yg berisi kuih memacam jenis, actually kuih nie lebihan mase dpt kat library tu so daripade terjadinye pembaziran, maka aku pun amek lah 3 bekas. eherm, memang aku suke bende free nie ahakss!

pak cik masjid 'kuih tu untuk jual ke?'

HAHAHA! pak cik, muke saye yang comel nie mcm penjual kuih ka? sampainya hati muuuuuu! pastu aku pun macam beblur cakap

aku 'bukan, nie saye dapat dari program kat perpustakaan tadi'

pak cik masjid 'ouh, ingatkan jual'

aku 'pak cik nak ke? amek lah'   menghulurkan kuih tu kat pak cik masjid dengan doa pak cik tu ade anak yg hensem haha gurau

pak cik masjid 'eh tak pe lah, pak cik nak pegi masjid nie'

aku 'eh tak pe lah, amek lah satu'  aku pun kasi kat pak cik tu dan pak cik tu meletakkannye dalam bakul motornye

pak cik masjid 'terime kasih ye nak. pak cik nak ke masjid nie dah nak maghrib'

aku 'same-same. assalamualaikum'

and that pak cik pun jawab salam dan bawak motor menuju ke masjid. i dunno why, ade satu perasaan 'happy' bile dapat share kuih tu dengan pak cik tadi. then bile aku sampai rumah, aku tengok kawan kakak aku kasi satay yang pergh pergh tebaik! tapi aku tak minat satay~ malam tu aku digest balik ape yang tejadi,  sesungguhnye Allah tu maha permurah. aku share dengan pak cik tu sebekas kuih yg berisi 3 ketul kuih dan Allah balas balik dengan kasi aku satay yang ntah tak terkire bape batang. even aku just makan 2-3 cocok, tapi rezeki tu dapat jugak kat family aku. in dis case, aku nampak memang janji Allah itu pasti. dan aku sedar, betape pentingnye nilai keikhlasan, kesyukuran dalam buat satu bende. maybe selame nie aku buat bende yg baik, tapi Allah tak balas dengan kasi aku result yang gempak, tapi Allah balas dengan care lain. aku belajar satu bende baru on tht day, Allah sentiase kasi aku rezeki tanpe aku sedari, tapi aku yang selalu tak sedar dan kuat mengeluh. jadi, bersabarlah wahai diri kerana Allah itu sebaik perancang dan pemberi :D belajarlah utk hari nie dan hari seterusnye kerana Allah bukannye kerana exam


No comments:

Post a Comment