Friday, 21 February 2014

ujian PAFA

assalamualaikum
hey guys,

holla uolls, it's Friday night! sooooo let's stay up late! ngeheh dah lame aku tak stay up dan bersosial di facebook, twitter and watsoeberrr. commonly, aku mesti tetido dengan buku,  tangan pegang pensil, then esok pagi bangun kecahss cari stationery yg hilang. hihi pity my stationery sbb kene lenyek dengan i yang obes nie! eherm, can u see how SPM candidates effort? so 9A's, can u be mine? aminnnnn!

eh tepanjang pulak muqadimah kite hihi sorry uolls! orite tadi kat sekolah ustaz ade buat ujian PAFA. based on ape yg aku tahu, ujian PAFA nie something like to test ur general knowledge. but for sure it's about islam, contoh mcm bacaan dalam solat, tayamum and some niat. so iolls pun pegi lah behadapan dengan ustaz to seat on PAFA test. despite dah form 5, heart beat still fast! bismillah

ustaz 'zamaliah! okay bace surah al- fatihah'

so aku pun bace dengan nervous gilaaa. then second quest come out

ustaz 'okay, bace doa untuk ibu bape'

silent! homegot what to expect when u're unexpected! * i watched de movie hihi* iolls tak ingat! in dis case, doesn't mean i tak ingat so i dun pray for my parents

me 'saye taa...'

ustaz 'saye taa...? saye nak doa bukan saye taaaa...'

me 'bulp bulp. saye tak ingat doa tu, tapi saye doa macam doa biase'

ustaz 'okay, so saye nak denga awak doa tu'

so aku pun doa dan pass yeyeah fiuh lega! pastu kene bace tahyat akhir. know what, nervous punye pasal, iolls dah menggeletar gilaaa dan 3 kali aku punye tahyat akhir stuck kat permulaan bacaan. ustaz, saye sembahyang kay, jangan pikir negative namo namo! seriously nervous wehhhhh! aku dah menggeletar kat situ, tinggal nak pee pee je haha. aummmm sesungguhnye iolls nak nangis dah kat situ. mak!!!!!!!!!!!!!

dan aku kene bace niat puase. okay ini sangat memalukan! niat aku bebunyi 'nawaitu sauma radin akbari...' silent. dalam hati dah bedetik, eh itu bukan doa mandi wajib ke? ya tuhan bantu lah hamba mu ini! aku rase macam nak terjun tingkap je! cuak punye pasal, sume bende kacau bilau heiyaaaa

dan ustaz adelah tanye a few quest lagi and alhamdulillah i can asnwer it well. dan dan detik penantian ... lulus ke tak. ustaz pun tetulis lah kat buku aku dan untuk PAFA, PAFA: L.... yes good sign! dah happy umpama anak raja melamar aku ihik! finally LULUS! huh iolls lulus alhamdulillah! aku rase macam nak suruh mak aku buat kenduri kesyukuran engkoo tahu tak?!!

p/s: since last year soalan yg aku dapat mmg unexpected gilaaa. soalan yg ustaz tanye kat aku betubi-tubi, tapi kat kawan aku just dapat 3 quest. apekah? sobs

Friday, 14 February 2014

perangai


assalamualaikum
hey guys

17 tahun. kalau zaman dahulu kala dah beranak pinak aku! hahaha imagine me with babies err alhamdulillah nasib baik aku di lahirkan di ambang kemodenan. hahaha

aummmm

okay, aku ade satu perangai nie. perangai serupaaaa kanak-kanak comels gebu yang suci hihi yes i memang i comels dan tak de sape yg bole menafikannye ahaksss

di ambang final year ..
kat sekolah bile tak siap homework, muke aku serious gilaa macam ade buat jenayah. bile ade free time je, pinjam buku orang yg dah siap homework pastu buat activity meniru. bile cikgu masuk class, buku campak bawah meje, terus simpan dan tak nak kasi keluar. muke belagak macam budak pandai yang siap sume homework. padehal dalam hati dah bedoa tanpe henti 'semoge cikgu lupe kutip buku! aminnnnnnnnnnn' dan apabile cikgu lupe, aku rase nak joget beguling dengan sari je huhuhuhuhu terime kasih ya tuhan kerane memakbulkan doa hamba mu ini!

tapi ..... bile homework siap, aku lah manusie yang paling gumbira dan bahagia. before cikgu masuk class lagi dah belek-belek buku yang nak kene hantar. senyuman maintain di muke sambil sempat bercanda dengan rakan hahahahaha! pastu bile cikgu lalu kat sebelah, siap tanye 'cikgu tak nak kutip buku ke?' semangat siap homework katako!

 Embedded image permalink


Thursday, 13 February 2014

girls and hijab

assalamualaikum
hey guys,

why u wear hijab?
because of friends, family or for de trend?

me
 i wear hijab just bcoz of my friends
they all wear it despite they are still young, too young, tht moment mase primary school kot
i wear hijab when i'm with my friends only
with family, i just let my hair freely
it happened until i'm in secondary school
wear hijab just bcoz of most of my friends wear it
i just tak nak dorang pandang pelik
but i neva think how Allah look at  me!

until one day
there's something knock my heart
and it realised me

it's maghrib
everyone rushed to de mosque to perform maghrib prayer
i heard de voice of azan
all my family went to mosque
i'm alone
i stood in front of de mosque with my unproper condition, free hair

then i realised
how lost i am
i let myself away from God

tht moment, i'm just a 16 years old teens
i'm older
i'm 17 dis year
big number, but think it back, it just a num
de truth is, i'm still lost and lack of knowledge
so pls, dun expect i'll be perfect
i'm still trying to cover my aurat
be a better me
i can't make everyone satisfied and happy
i'm just an ordinary girl who still seek for Allah pleasure