Tuesday, 30 July 2013

di mate mak que, aku ialah hazama

assalamualaikum
hey guys

we met less than 1 year, but we act like we know each other for many years. why? maybe i comels sangat kut. ihik! >.<

euwwwwww~

our first meet re in 4 Bestari. i seat behind her in class. first look, aku tengok dye, hati start berdetik 'budak KAA. krik..krik..' see, how bad i am. harhar..but when i start bikin kecoh, dye pon join bikin itu kecoh and i was like 'ouh, dye pon nak join de club seh. not as i thought' maka, hati yg dahulu nye bedetik tak baik tu pon kian terhapus setelah we being friends. ngee :D

moral of de value: dun judge de book by it's cover :D

 i seat next to her, as her partner have moved to asrama. time first mule-mule duduk sebelah dye, i feel kekok malu-malu kucing meoww. but day by day, our relationship is getting closer. dulu meoww meoww, sekarang RARWWW! haha. she said, i'm funny. auww malu seketika uhuk!

we shared a lot of girls thing, do silly things, laugh out loud (wajib) motivate each other and many more! de most memorable moment when we're on diet routine. dare gilaa tak makan nasi untuk a few months haha. pastu siap pinjam slimming set mak huahahaha! at last, my weight still constant, same goes to her. mission is not accomplish sobs

one day, time hari mengambil record book anak-anak, di saat aku dengan dye tengah discuss about.. (tak ingat) suddenly her mom masuk in our beautiful class and looking for her. aku pon salam lah mak dye dengan penuh syahdu persis wanita melayu terakhir yg besuare besar haha. then she introduced me to her mom

'ma.. nie lah Hazama yang kakak cakap tu'

and me, i was like ngeee :D (sengih tunjuk kecomelan)




Friday, 26 July 2013

nuzul al-Quran

assalamualaikum
hey guys

alhamdullillah i'm still breathing on 17 Ramadhan. how are u guys? feeling good? just pray  for u guys to get de best of health. amin! today is Friday and got no school. weeee >.<

DUSH DUSH muke sendiri sebab over~

maybe some of us dunno why today got no school. aite? u dunno ahh? lai lai, let me tell u laaa.. today is 17 Ramadan and ...

peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pade malam Jumaat, 17 Ramadan, thn 41 daripade keputeraan Nabi Muhammad SAW. Perkataan 'Nuzul' bererti  turun/berpindah dari atas ke bawah. Al-Quran bererti bacaan/ himpunan. Khalimah Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusie. Al-Quran juge dikenali sebagai al-Nur bererti cahaye yg menerangi, al- Furqan bererti dapat membezekan antara hak dan batil. al-Zikri bermaksud memberi peringatan

dalam sejarah kehidupan Nabi Muhammad SAW, ayat al-Quran yg mule-mule diturunkan Allah kpd Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah 5 ayat petama dari surah Al-Alaq

'bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk) ia       menciptakan manusia dari sebuku darah beku, bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, ia mengajarkan manusia apa yg tidak diketahuinya' (al-alaq : 1-5)

so, i'm insist to myself and u guys to increase our ibadah, istiqamah on doing good things. marilah kite mengemukkan pahale dan menguruskan dosa. lai lai lai! dun miss this opportunity! let's make de half, de best half Ramadan. in sha allah we're heading to Jannah. amin!



Monday, 15 July 2013

rest in peace Cory

assalamualaikum
hey guys

may ur spirit be at peace, fly with de angles. u're a man with a great talent. yeah who else, Cory Monteith. rest in peace Cory

i really can't control my feeling to see these photo. Lea Michele and Cory were supposed to get married in 2 weeks, but.. Cory need to leave Lea. hmmm. whatever it's, i'll always LOVE Glee and Cory

it was supposed to be..
 
                                

                                     
                            

                                             
sourced from twitter land~

p/s: FYI, i cried okay. it's really tragic and... arghh!

Thursday, 11 July 2013

beloved secret admire *__~

assalamulaikum
hey guys,

this is my second post for today. THANK YOU. krikk..krikk..

alright, on tuesday a day before all muslim start fasting, di saat dan pade detik itu lah sume orang nak text 'selamat berpuase' and many more. dalam al-kisah ini, tidak ketinggalan jugak mak aku yg gorgeous utk terime text dari sahabat handai dan juge sedare mare. haaa gituuuu~

dan tetibe.. *bunyi petir skit* gimik yg over~

mak: siape nie?kawan kau ke lia?
me: huh?
mak: dye cakap SELAMAT BERPUASE FROM UR BELOVED SECRET ADMIRER bla bla bla..
me: homaigoddd! fuyooo mak dapat text dari secret admirer doooo homaigoddd! nak tengok!

dan aku pon membace kiriman sms yg diterime oleh emak aku yg jelita yg berbunyi 'SELAMAT BERPUASE FROM UR BELOVED SECRET ADMIRER. I LOVE U TILL MY LAST BREATH'

choiii aku pon haruslah gelak dengan tidak sopan dan melakukan kekecohan dengan adik aku. wahh beloved gituuu auwww haha. dan mak aku pon berkate, *REPLY, TANYE WHO'S THIS?*  amboiii mak haha. tht time aku da feeling geli geli yukss hakk tuii! haha. namun, di saat aku mengkaji nombor tu, eh macam kenal, tapi di mane yaaa?

finishing bagi citer nie ialah, tu num adik aku  yg telah mengirim kiriman SMS kepade mak aku yg comel. HAR HAR HAR.

Salam Ramadhan :D

assalamualaikum
hey guys,

ahlan wa sahlan ya Ramadhan! welcome welcome Ramadhan! selamat datang wahai Ramadhan! alhamdulillah i'm still breathing in dis universe to celebrate Ramadan. and today is de second day of Ramadhan besides, it's  my second day of fasting weee alhamdulillah

attention please! eherm..eherm.. diriku ini bukan lah ustazah, mahupun someone yg alim, i'm just a cute girl who lives in dis planet called earth. ngee :D so in dis Ramdhan, let's us increasing our ibadah, doing more good things and leave our bad habit such as gossip pssstt.. ehehe.  and let's make dis Ramadhan as a very meaningful month tht we will never forget

tadi tu version omputeh, nie aku nak buat version melayu pulak ngee

wahai muslimin dan juge muslimat, lebih baik pegi topup ibadah dari pegi beli topup. adelah lebih baik lidah itu menyanjung tinggi name-name Allah, berzikir dan membace Al- Quran.daripade nyanyi tak tentu arah. pastu da lah suare tak sedap :p then, rajin kan lah kaki melangkah ke surau/masjid daripade pegi membakar duit mak bapak main mercun. pegi lah solat terawih, kumpul lah pahale bebanyak. kawal diri mu, kawal lidah mu, kawal nafsu mu dan ikhlas kan lah dirimu dalam mengerjakan ibadah Allah. daripade keterpaksaan, datangnye kebiasaan, daripade kebiasaan, lahirnye keikhlasan. di saat syaiton nirrajim tak de lah kite kene manfaat kan peluang yg diberi, bukan kite yg ganti tempat syaiton syaiton tu. syurge sentiase terbuke buat kite, jadi rebut lah peluang ini! cepat cepat!

                            SALAM RAMADAN TO ALL MUSLIMIN AND MUSLIMAT

                              

Monday, 8 July 2013

HKSBP 40 (stock kepam)

assalamualaikum
hey guys

al-kisah, once upon a time, sedang aku yg comel nie tengah dilulit mimpi indah, aku terae ade orang yg mengejutkan aku. aku pon membuke mate dengan harapan orang itu ialah my prince charming tht i waiting for. ahakss! okay, de person is my third sista haha

sista: kau nak ikut aku pegi SMSS tak?

 SMSS, here i come! huhu *mate besinar* aku dari rumah da excited gilaa nak pegi SMSS, actually sebab utame aku excited sangat nak ikut pasal SMSS merupekan sekolah idaman aku since i'm in primary school. unfortunately, tak de rezeki aku nak study kat sane. sobs. since kakak aku da habis skol, maka aku pon da tak dapat menjejakkan kaki ke SMMS. rinduu gilaa kat sekolah idaman! haha. pastu ade basket punye game. SMSS jadi tuan rumah utk Hari Kecemerlangan Sekolah Berasrama Penuh, so sume sekolah-sekolah sbp gather kat SMSS lah kirenye. pastu ade debate untuk b. melayu ngan b. inggeris. wah wah sure gempak. then nak tengok muke penat kawan aku jage traffic haha

time dalam kete, muke aku da teruja habis haha! and and and..got a news from my sista, basketball punye game tak buat kat SMSS, buat kat sekolah lain. so we'll go to another school. time tu aku pon feeling tekejut  OMG! alahh alahh. dan hati nie pon tak segembira dan seindah tadi. uhukuhukuhuk! nasib baik kakak aku kate pegi SMSS dulu pasal nak gath ngan kekawan dye then same-same gerak menuju ke sekolah yg dikatekannye itu

jejak je kaki kat SMSS, ramai bebudak yg jage traffic. then time aku jalan, terase ini diperhatikan, feeling HOT jap ahakss! choii that time aku rase sangat bodoh pasal tak study betul-betul dan terase taraf bebudak sbp ngan taraf diri aku nie jauh gilaa beza, seperti langit dan bumi! aku tengok muke sume pandai-pandai, kacak lagi syahdu. haha sengal~  maka, mule lah aku nak rase menyesal, down pasal study main-main dulu. ahhh sekolah idaman ku semakin cantik! uhukss

then we olls pon pegi ke sekolah lain (tak ingat name) nak tengok basket pnye game. girls punye game quite bored ngee. afta game, depa kene lecture dengan sir pasal sume buat mistakes. aku yg mendengarnye yg feeling lebih terase down dan nak nangis. emosi lebih woii haha!

                                
                         
                         

tengok boys punye game pulak, mmg tebaik! bunyi kasut tu memang..ahhh susah nak describe how i feel tht time. poyo gilaa haha. pastu aku da feeling Wildcats haha. boys main laju gilaa, depa punye trick tu memang tebaik and to see they compete memang mendebarkan! yg best time kasi support  *keep it up fighters keep it up!* sambil tepuk-tepuk tangan. aku feeling syahdu lagi, poyo konon-kononnye aku nie ex student SMSS yg main basket haha. nape lah skol aku tak gempak macam nie aiyaa. tak pe, hidup nie kene besyukur uhukss. yang penting boys punye game awesomeeee

dah habis game, balik SMSS balik. kawan aku pon da penat nak jumpe pasal lambat sangat aku nie haha. aku pon macam okay lah, redhaa. time amek gamba, nampak pulak ade orang main lelambai feeling miss universe dari asrama haha. dan dye pon turun haha. so sempat lah jugak jumpe even tak lame. dan..dah tamat kot citer nie. krik..krik..

act al-kisah nie berlaku pade tarikh 23 MAY 2013. namun baru hari nie aku berjaye buat finishing for dis entry *bangge dengan diri sendiri*