Thursday, 31 January 2013

aku puteri yang berperisai!

assalamualaikum
hey guys,

after aku duduk, dengar, lihat, faham, mendalami dan fikir balik pasal program yang aku baru je join tadi kat sekolah pasal  *Perisai Buat Puteri by Dana Belia 1 Malaysia* aku rase sangat amaze dan spechless. it was a great day for me because i learned something new in my life. and the handsome motivator act like he knowed everything about teenagers life hahaha

this program is more about girls thing. so of course lah yang join nie semuanya perempuan, tapi penceramahnya lelaki. haha fortunately he's a good speaker, funny and sporting. program nie telah menyedarkan aku dari diulit mimpi yang lena about how dangerous dunia kat luar tu for girls, especially teenagers!

aku as a 16 years teenagers, to be honest lahh kan, pernah lah couple once in my life. haha so funny to think about it back. seriesly time couple memang hati terbit bunge-bunge cinta siap ade pelangi and alls, but time break, aku rase macam 'why this thing happen to me?!' tapi like people always said, life must go on. so aku tough kan diri aku to face de reality. dis relationship is over! it's not important anymore too me. since that, i never fall in love with any guy even though ade yang duk suka kat aku. cewah! alhamdulillah aku still berjaye until now.

conclusion yg aku dapat from that program, i feel better and more confident! plus,  marilah menjauhkan diri daripada lelaki perosak! since penceramah tu gelarkan lelaki yang useless nie as a 'lelaki perosak', i keep imagine that 'lelaki perosak nie same macam serangga perosak, such as lipas. and ya, i hate lipas as i hate lelaki perosak nie more and more! so jangan lahh terlalu mudah untuk menyerahkan everything that u have to a man. we as a girl have our own dignity and jangan lah biarkan maruah kite nie dipijak-pijak by this useless guy..

last but not least, say no to COUPLE and insyaallah maksiat dapat dijauhi dan bertambah sayang Allah kepade kite. jadilah seorang yg tegas dan berprinsip dengan tidak membenarkan lelaki touch kite. beware! dear girls, we're expensive and valuable. only de chosen one can get us. and i'm a lambourgini spyder. ahak!

p/s: a big thanks to abang Airol Irwan Limin sebab sudi menjejakkan kaki dan beri segala info, advice buat gadis-gadis di SMK Bandar Rinching. i learned a lot through this program. tak sia-sia duduk dalam dewan yang panas tu. i really enjoy it :D

muke  macam  Aaron Aziz  nie tengah feeling kasi motivasi.haha
                                               

Sunday, 27 January 2013

behind de surprise

assalamualaikum
hey guys

first of all, i hope u guys are in a pink of health.yeahh just like me, so happy and getting more fluffy like a fluffy panda. haha. so now, 16 years teenager wanna share something nie. dan masih sudikah kalian membacenye?

sudikan lah diri kalian!

last 13 jan 2013, as u alls know..eherm..eherm.. *suddenly having sore troat* ouh well, someone's birthday! and yeahh who else, ZAMALIAH BT MOHAMED ZAKI!ahak! sengal gilaa! on that day, aku act normal je, ordinary and memang always stay cute. erk.

then  malam tu, still on 13 jan,  time aku tengah nak tweet something, suddenly lampu hall rumah tertutup. i thought blackout. *still lambat pick up yang ade orang nak buat suprise*  aku bangun dari duduk dan mataku meliar mencari-cari mane sume orang pergi. then suddenly i saw my mak pegang cake sambil nyanyi 'happy birthday to u' sambil diiringi kakak aku and abah. at de moment, i was like 'erk. ini fantasy/reality?' am i living on de right planet? aku still rase was-was. cake tu untuk aku ke? haha.

for sure lahh aku kene rase confuse and speechless beacuse before this, i never celebrate my birthday! since i small, i never get something speacial during my birthday. so that's why aku rase macam pelik gilaa sehh. ape lahh mimpi mak ngan abah aku nie? aisehh.

i take a deep breath and my mom ask me to make a wish. bile aku da sedar dari lamunan dan kembali ke alam nyata, *welcome back!* aku terus cakap 'poyo lah korang nie' sambil gelak-gelak. haha. aku rase cam pelik dan kekok gilaa bile kene treat macam nie. ahak! wish spontan yg i don't know how it can out from my mouth is 'semoge aku cepat kurus' haha. and i hope so! and too me, this's de best birthday eva! alhamdulillah thanks God :D

this's weird, but true. yes, it's true zamaliah! *still rase macam aku tesesat planet sehh* apepon, now 16 and i'm a big girl :D

                                           

Monday, 14 January 2013

suprising me, yeahh i'm 16!

assalamualaikum
hey guys,

shss..birthday girl wanna shares something! ahak! dear bebehs, alhamdulillah i'm still breathing as a 16th teenager.alhamdulillah and thank to God for giving me chance to still breathing in this universe. this year's de sweetest year ever! yeahh surprise surprise surprise! and thanks to those yang wish, gave me some gifts, card and a cake! i'm so touch and happy! thanks guys, u make my day  :D yang paling penting ialah, my family! thanks family. u make my day became wonderful :D

13 January 1997 ;D  
                                           


Saturday, 5 January 2013

mind set!

assalamulaikum
hey guys,

why everyone always say 'science stream' are difficult? why everyone didn't give a full support to those yang choose 'science stream?' and why everyone keep complaining 'science stream' are difficult, i'm dead, i'm over, and i'm failed!

why these people kan, are so negative?

sorry to say, too me, yes u're negative. actually kan, these people da set mind yang subject 'addmath, bio, physic, chemist' are difficult and really tough. yaa i didn't deny it because it's true. but we need to learn one things actually.

learn to not complaining, condemn something, sigh and give up.

let's say, kalau everyday korang sume asek condemn and mengeluh about subject yang korang tak bole nak catch up/tak suke, until forever korang takkan success/score dalam subject tu. trust me! it's because, kate-kate korang tu umpama satu doa. bile korang everyday condemn, mengeluh, rase benci kat subject tu, lame-lame bende tu akan jati sebati dengan diri korang. korang akan terus fikir yang korang tak bole score dalam bende tu. so timbul lah rase benci dan jauh lah rase cinta. dan sampai bile-bile lahh kegagalan tu akan mengekori korang.

and camne Tuhan nak tolong kite, if kite study subject yang kite tak suke tu secare paksaan, tak ikhlas and just for exam. Tuhan nak tolong pon macam tak jadi sebab kite cepat sangat give up and more into negative value. actually, bende nie aku shoot bukan untuk bebudak science stream je, tapi untuk all students.

so let's change our mind set! bende tu takkan jadi susah kalau kite truly nak explore that things. stop saying 'bad words' sebab kejayaan tu takkan melekat kat kite kalau kite da tanam rase benci dalam diri. ilmu yang nak masuk dalam hati kite pon tersekat-sekat. bagi aku, once kau failed. doesn't means u're failed till de end of ur life. mesti lahh kau rase malu, sedih, kecewa, hampa sebab ur friends are better than u. dan takkan lahh kau nak biar jee dorang beat kau kan. for sure kau pon teringin nak score. so, mesti kau struggle gilaa-gilaa untuk hit de target sampai kau bole bediri sebelah kekawan kau yg pandai-pandai belaka tu. terime kegagalan tu sebagai inspiration  utk berjaya. now, ilmu yang kite teroka nie adalah ilmu Allah. insyaallah kalau kite istiqamah, memang Allah akan mempermudahkan urusan kite

one more things, life style. the way we manage our daily routine. limit kan lahh mase bersosial. limit kan lahh diri daripade masalah, such as, salah faham between family, friends and alls. sebab nie lagi satu punce kegagalan kite. mereka lahh yang mendoakan kite. kate-kate dorang tu actually doa, espeacially parents and teachers. so dis year, reduce kan lahh dorang punye temper. and for sure, result korang mesti gempak gilaa. trust me!

last but not least, let's we together give a full support to our friends and not give a failure words. they need u as a true friends.

guys, support me! i'm ur friends lorhh
                                           
                                                

Tuesday, 1 January 2013

i was born to be somebody

assalamualaikum
hey guys,

what's up everyone! i hope u guys are in a pink of health. if not, just act that u're not sick je lahh. haha. so today is a 1st jan in 2013. alhamdulillah. and tomorrow my duty as a student will began!

'*O* it must be fantasy right? ouh c' on, please say that u're kidding'

'-.- no, i'm not kidding and this is reality!'

okay reality! haha. wahh i'm big! people say being a form 4 student are tough. everything are new, something like a baby yang baru keluar dari rahim mak dye. dan baby tu baru nak belajar ape itu erti hidup. wahh very de shahdu tak? suddenly ade kaitan dengan baby baru lahir.

emosi lebih lah aku nie. ahak!


and during form 4, we can choose what kind of scope that we want, but still based on our PMR result. if ur result are gempak, bergelimapan, boom boom and pooaw, u can take science stream, acc and so on. if ur result just okay-okay lahh, scope yang kau kene pilih/dapat pon still okay lah. but still have a chance to success if u truly in it.

so where should i put myself? thinking.. with my result, de only 5A 3B, my dream wanna get into boarding school terkubur. so don't forget to visit 'my dream grave' yaa. haha. so next plan, i'm waiting for an answer from Sekolah Teknik and Sekolah Vokasional

and know what, fortunately still have a time for me to apply Sekolah Vokasional sebab lastday merupakan tarikh terakhir untuk apply. so aku  yg masih tiade arah tuju nie pon terkedek-kedek isi form. fuhh thankfully classmate aku ade and he guide me! haha

i hope i will get one of de school. amin insyaallah! if not, bertapa lahh aku kat sekolah oren yg amat ku cintai ini. and i hope banyak bebudak straight A's keluar pegi masuk asrama. ahak! so ade chance lahh untuk aku apply masuk class science stream. amin!

to think about it back, wow memang tough! another step to be somebody. yaa, to be 'somebody' are hard u know. a lots of pahit dan manis punye moments. senang cerita, kite sendiri yg akan menentukan arah hidup kite. so make sure u choose de correct path! haa bersemangat waja tak aku? ahak!

so my dear friends, we'll see in assembly tomorrow! and good luck syifa yg akan start new journey in new school. jangan naughty-naughty! i hope u can suit with it well. if not, kedatangan kau ke sekolah oren amat di alu-alukan! haha

last but not least, Bieber send his regards too all of u. ahak!