Thursday, 31 January 2013

aku puteri yang berperisai!

assalamualaikum
hey guys,

after aku duduk, dengar, lihat, faham, mendalami dan fikir balik pasal program yang aku baru je join tadi kat sekolah pasal  *Perisai Buat Puteri by Dana Belia 1 Malaysia* aku rase sangat amaze dan spechless. it was a great day for me because i learned something new in my life. and the handsome motivator act like he knowed everything about teenagers life hahaha

this program is more about girls thing. so of course lah yang join nie semuanya perempuan, tapi penceramahnya lelaki. haha fortunately he's a good speaker, funny and sporting. program nie telah menyedarkan aku dari diulit mimpi yang lena about how dangerous dunia kat luar tu for girls, especially teenagers!

aku as a 16 years teenagers, to be honest lahh kan, pernah lah couple once in my life. haha so funny to think about it back. seriesly time couple memang hati terbit bunge-bunge cinta siap ade pelangi and alls, but time break, aku rase macam 'why this thing happen to me?!' tapi like people always said, life must go on. so aku tough kan diri aku to face de reality. dis relationship is over! it's not important anymore too me. since that, i never fall in love with any guy even though ade yang duk suka kat aku. cewah! alhamdulillah aku still berjaye until now.

conclusion yg aku dapat from that program, i feel better and more confident! plus,  marilah menjauhkan diri daripada lelaki perosak! since penceramah tu gelarkan lelaki yang useless nie as a 'lelaki perosak', i keep imagine that 'lelaki perosak nie same macam serangga perosak, such as lipas. and ya, i hate lipas as i hate lelaki perosak nie more and more! so jangan lahh terlalu mudah untuk menyerahkan everything that u have to a man. we as a girl have our own dignity and jangan lah biarkan maruah kite nie dipijak-pijak by this useless guy..

last but not least, say no to COUPLE and insyaallah maksiat dapat dijauhi dan bertambah sayang Allah kepade kite. jadilah seorang yg tegas dan berprinsip dengan tidak membenarkan lelaki touch kite. beware! dear girls, we're expensive and valuable. only de chosen one can get us. and i'm a lambourgini spyder. ahak!

p/s: a big thanks to abang Airol Irwan Limin sebab sudi menjejakkan kaki dan beri segala info, advice buat gadis-gadis di SMK Bandar Rinching. i learned a lot through this program. tak sia-sia duduk dalam dewan yang panas tu. i really enjoy it :D

muke  macam  Aaron Aziz  nie tengah feeling kasi motivasi.haha
                                               

Monday, 14 January 2013

suprising me, yeahh i'm 16!

assalamualaikum
hey guys,

shss..birthday girl wanna shares something! ahak! dear bebehs, alhamdulillah i'm still breathing as a 16th teenager.alhamdulillah and thank to God for giving me chance to still breathing in this universe. this year's de sweetest year ever! yeahh surprise surprise surprise! and thanks to those yang wish, gave me some gifts, card and a cake! i'm so touch and happy! thanks guys, u make my day  :D yang paling penting ialah, my family! thanks family. u make my day became wonderful :D

13 January 1997 ;D  
                                           


Saturday, 5 January 2013

mind set!

assalamulaikum
hey guys,

why everyone always say 'science stream' are difficult? why everyone didn't give a full support to those yang choose 'science stream?' and why everyone keep complaining 'science stream' are difficult, i'm dead, i'm over, and i'm failed!

why these people kan, are so negative?

sorry to say, too me, yes u're negative. actually kan, these people da set mind yang subject 'addmath, bio, physic, chemist' are difficult and really tough. yaa i didn't deny it because it's true. but we need to learn one things actually.

learn to not complaining, condemn something, sigh and give up.

let's say, kalau everyday korang sume asek condemn and mengeluh about subject yang korang tak bole nak catch up/tak suke, until forever korang takkan success/score dalam subject tu. trust me! it's because, kate-kate korang tu umpama satu doa. bile korang everyday condemn, mengeluh, rase benci kat subject tu, lame-lame bende tu akan jati sebati dengan diri korang. korang akan terus fikir yang korang tak bole score dalam bende tu. so timbul lah rase benci dan jauh lah rase cinta. dan sampai bile-bile lahh kegagalan tu akan mengekori korang.

and camne Tuhan nak tolong kite, if kite study subject yang kite tak suke tu secare paksaan, tak ikhlas and just for exam. Tuhan nak tolong pon macam tak jadi sebab kite cepat sangat give up and more into negative value. actually, bende nie aku shoot bukan untuk bebudak science stream je, tapi untuk all students.

so let's change our mind set! bende tu takkan jadi susah kalau kite truly nak explore that things. stop saying 'bad words' sebab kejayaan tu takkan melekat kat kite kalau kite da tanam rase benci dalam diri. ilmu yang nak masuk dalam hati kite pon tersekat-sekat. bagi aku, once kau failed. doesn't means u're failed till de end of ur life. mesti lahh kau rase malu, sedih, kecewa, hampa sebab ur friends are better than u. dan takkan lahh kau nak biar jee dorang beat kau kan. for sure kau pon teringin nak score. so, mesti kau struggle gilaa-gilaa untuk hit de target sampai kau bole bediri sebelah kekawan kau yg pandai-pandai belaka tu. terime kegagalan tu sebagai inspiration  utk berjaya. now, ilmu yang kite teroka nie adalah ilmu Allah. insyaallah kalau kite istiqamah, memang Allah akan mempermudahkan urusan kite

one more things, life style. the way we manage our daily routine. limit kan lahh mase bersosial. limit kan lahh diri daripade masalah, such as, salah faham between family, friends and alls. sebab nie lagi satu punce kegagalan kite. mereka lahh yang mendoakan kite. kate-kate dorang tu actually doa, espeacially parents and teachers. so dis year, reduce kan lahh dorang punye temper. and for sure, result korang mesti gempak gilaa. trust me!

last but not least, let's we together give a full support to our friends and not give a failure words. they need u as a true friends.

guys, support me! i'm ur friends lorhh