Thursday, 26 January 2012

sabar..

assalamualaikum
hey guys,

today i would like to membebel about SOLAT.beb,tadi korang solat subuh tak?it's okay if u want to lie on me because ALLAH maha mengetahui.ngeh-ngeh.after dikurangkan waktu solat kite,maka ditetapkan SOLAT BAGI ORANG ISLAM ialah 5 WAKTU BAGI SEHARI.berjaye ka korang tunaikan even 5 waktu je?insyaallah we can.if sekarang rase malas and susah,try and try lagi.jangan kate AKU TIDAK BOLE FULL FILL MY SOLAT.hekk lu.

tunaikanlah solat dengan penuh sabar dengan khusyuk.if kalut sangat pon,terbace salah sikit pon,the meaning pon akan berubah.maka lain lah jadinye.and don't think yang korang da solat and solat korang akan diterime.belum tentu beb.ikhlas ke tak?ade some of people-people yang solat atas sebab DIPAKSE!and for those yang really ikhlas tu,alhamdulillah.keep it up!

dulu time aku kecik-kecik,aku solat macam pergi merempit.laju gilaa.tak sampai 5 minute.aku dok ingat yang DA SOLAT DAH LAH.aku bace ape pon aku tak tahu.senanye tak bace pon.just angkat takbir,duduk and etc.bile my mak da tnye DA SOLAT?aku dengan banggenya cakap DAH!the truth is tak SAH langsong SOLAT aku.i admit betape sengalnye aku when i'm in kids.bile da mature baru aku tahu how important SOLAT for us.ingat!now,i learn to be sabar in solat.kalau bace laju-laju pon,diri sendiri tak faham,useless beb.so sabar in solat!do it smoothly and patiently.tak rugi sesen pon.allah cop korang as a orang yang bagus adelah.amin!

p/s : so,be patient in solat.jangan kejar sangat harta dunia.solat 5 waktu je dalam sehari.if korang susah,Allah juga yang kite mohon pertolongan.don't follow care aku solat time kecik.tak bole pakai.and the most is DON'T SKIP SOLAT AND SABAR (;

Saturday, 14 January 2012

13 january 1997 *_~

assalamualaikum
hey guys,



korang ingat tak 13 jan tu ade ape?ingat tak?okay-okay.tak pe.13 jan is my BIRTHDAY!sape lagi if not ZAMALIAH ZAKI yg gendut tu.i'm so touch andjakun when the date arrive.acting something like ehh.age aku dah 15?bile mase aku dah besar nie?haha.seriesly tak sedar yang aku nie menghampiri usie   
tue.sob..sob..15 years old tempatnye dekat satu kerusi and satu meja.distance between one desk with another desk jauh-jauh.so it means i'll seat on PMR soon.OMG!OMG!bole kene sawan ayam aku macam nie.it happen dengan tetibe.tetibe jee nak PMR.tunggu lah lagi berape years.haha.suke hati jee.it's okay.nanti aku buat surat and send it to our PM.cehh.age pon dah 15.dah jadi teenagers.i should be more mature and cool.hot temper please go away!and if dah mature mesti lah dah tahu the good way and the bad way.so,lu pikir lah sendiri.penat mak nak cakap.haha.okay.on my 15 bornday,aku nak MEMBEBEL :

* thanks too manusie-manusie yang wish aku HAPPY BIRTHDAY LIA a.k.a ZAMALIAH ZAKI a.k.a ZAMALIAH a.ka ZAMA!aku appreciate gila wish korang tu.thanks friends kat SKOL and thanks friends kat FACEBOOK and BLOG!
* thanks too NURUL HUSNA ILYANA as a 'kepale' kepade geng-geng nye yang lain sebab kasi aku hadiah.haha.*mak aku dok ingat pil-pil tu boleh makan* haha :P
* thanks too my mak yang pagi-pagi dah hug aku say HAPPY BIRTHDAY LIA!STUDY ELOK-ELOK!
* thanks too ALLAH sebab kasi aku chance tuk hidup lagi.alhamdullilah.terime kasih ya ALLAH (;
* nak cakap HAPPY BIRTHDAY KAT DIRI SENDIRI!haha.
* wish me always jadi ngeh :3 and sucess in PMR!insyaallah.i can!guys,kite boleh!PMR 8A!wallaweyh~
* the wish yang aku paling suke dari korang pnye wish which is from my sister.dye kate..OI HEPY BUFDAY!PMR 8A!KALAU TAK KAWEN!haha.i love it!thanks kak farah *_*
* lastly..wish nak KURUS!kagum with someone.nak ikut dye!haha.KURUS!yeahh~
* bebel-bebel yang lain insyaallah i'll full fill it.papepon,thanks to alls yang always make my life gilaa.haha.

p/s : semalam aku dok syahdu jee nyanyi lagu HAPPY BIRTHDAY kat diri sendiri sorang-sorang while making a wish.haha.sob..sob..

Thursday, 12 January 2012

Saturday, 7 January 2012

sleepy and yawn~

assalamualaikum
hey guys,

i don't want to talk more because i'm still in bad stage.today i would like to share with you alls about tip-tip untuk tak ngantuk bile dalam class.aspeacially when the teacher volume is lemah like an agar-agar.hahaha.but in my case,even cikgu tu jerit-jerit pon aku bole rase ngantok and menguap lagi.those yang seat sebelah aku tu tahu lah.mate kuyu jee.then,aku mesti selalu tengok jam sebab tak sabar nak habis class.kadang-kadang aku tengok jee muke cikgu tu.dalam otak kosong jee.hahaha.jadi aku telah ketemukan tip-tip sengal yang boleh dikupas,dikaji dan dicungkil.cehhh.super excited~ okay.this post aku tujukan untuk diri aku sendiri yang selalu rase sleepy and always yawn~    

http://iqbalhakimi.blogspot.com/2011/06/tips-hilang-mengantuk-dalam-kelas-atau.html

Friday, 6 January 2012

try..try..and try lah!

assalamualaikum
hey guys,

after aku dok nangis tadi,aku pon telah mencari something yang boleh make me cool balik.after that,i found something yang bagus tuk dibace and diamalkan.insyaallah.so let me share with you alls.tak baik tau kedekut-kedekut.your grave nanti jadi sempit.aisehhh.mintak-mintak dijauhkan dari itu semua.amin!

DOA DAN WIRID UNTUK PELAJAR-Sempena Peperiksaan

E-mailPrintPDF

1. SURAH AL FATEHAH – Doa pembuka kepada segala urusan
(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri)
2. SURAH AL ‘ALAK (Ayat 1 – 5) - Anak kunci segala ilmu
(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri)
3. SURAH ASY-SYARH – Untuk melapangkan dan melegakan hati
(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri dan Ustaz T.M. Fouzy Jumat)

4. SELAWAT NABI S.A.W – Doa terang hati
Dibaca 11 kali dikala hendak ke kelas.
(Nasihat dari Allahyarham Habib Muhammad Bin Saleem Al Atas dan
Allahyarham Syed Abdullah Assogoff)
5. SELAWAT NABI S.A.W. – Doa terang hati
doaterang hati2
“Ya Allah restulah dan sejahterakanlah junjugan kami Muhammad hambaMu dan pesuruhMu yang ummi dan di atas keluarga dan sahabat Baginda semuanya.”
(Nasihat dari Ustaz T.M. Fouzy Jumat)
6. SELAWAT NABI S.A.W – Pembuka pintu hati
doabukahati
“Kesejahteraan kemuliaan seluruh bulan sekelilinginya beribu-ribu di atas junjugan pesuruh yang amat tinggi.
Ya Allah Ya Allah. Wahai Pembuka segala ilmu. Wahai Yang Maha Mengetahui segala ilmu. Ya Allah engkau bukakanlah pintu hati kami dengan pembukaan yang sepenuhnya.”
(Nasihat oleh Ustaz T.M. Fouzy Jumat)
7. WIRID SUPAYA ALLAH REDHA DENGAN USAHA KITA
Mudah-mudahan tidak menjadi seorang muslim professional yang munafiq, tidak terikut-ikut sikap orang Nasrani dan Yahudi (Nasihat dari Prof. Ustaz Hashim Yahya, Mufti Selangor)
doaallahredahusahakita
Telah bersabda Rasulullah: Barangsiapa yang berkata ketika petang (zikir yang tersebut) Allah tetap akan meredhakannya (Riwayat Tarmizi)
(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri)
8. DOA MUDAH FAHAM DAN MUDAH HAFAL
doamudahfahamhafal
“Ya Allah! Kurniakanlah kami fahaman para nabi dan hafalan para rasul serta mendapat ilham para malaikat yang hampir denganMu juga kurniakanlah kami kesihatan wahai Yang Amat Mengasihani.”
(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri)
9. DOA SUPAYA MENJADI PAKAR TENTANG SESUATU PERKARA

“Ya Allah, terangkanlah hatiku seperti terangnya hati-hati orang yang arif. Fahamkan aku perkara agama ku.”
10. DO’A MENDAPAT ILHAM ATAU IDEA YANG BAIK
doadapatilham

“Ya Allah, berilah aku ilham petunjuk (kecerdasan) dan lindungilah aku dari kejahatan nafsuku.”
11. DOA MOHON DITAMBAH ILMU DAN KEFAHAMAN
doatambahilmupengetahuan
“Ya Tuhanku, tambahkanlah kepadaku ilmu dan berilah aku kefahaman (pengertian yang baik dan fahaman).
12. WIRID UNTUK MENDAPAT ILMU DENGAN HIKMAH
wiriddapatilmudgnhikmah
“Wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui Ilmu Yang Berhikmah”
13. WIRID UNTUK PELAJAR
Dibaca selepas solat (7 kali) supaya diberi petunjuk, ilmu, kepakaran yang nyata.
wiridtukpelajar
“Wahai Tuhan Yang Maha Memberi Petunjuk, Wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui, Wahai Tuhan Yang Maha Waspada Wahai Tuhan Yang Nyata”
(Wirid ini adalah sebahagian dari wirid susunan Ahmad Asrory Al Ishaqy)
14. DOA UNTUK MENDAPAT HIKMAH
wiridtukdapathikmah
“Wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui, ajarkanlah aku hikmah”.
(Nasihat dari Ustaz T.M. Fouzy Jumat)
15. DOA KETIKA KEGELAPAN FIKIRAN (mental block)
Dibaca sewaktu menduduki peperiksaan
wirid ketika gelapfikiran

“Wahai Tuhan Yang Memberi Petunjuk, tunjuki aku”
Imam Ahmad bin Ali Albunni mengatakan, Nama Allah ini adalah lafaz zikir malaikat Israfil. Apabila kita berada dalam kegelapan fikiran, kita baca doa tersebut, insya-Allah seketika itu juga kita akan memperoleh petunjuk. Boleh juga dibaca seketika sesat jalan.
16. WIRID UNTUK MENJADI BIJAK PANDAI
wiridtukjadibijakpandai
Ya Rasyidu – Dibaca sebanyak mungkin selepas solat
“Wahai Tuhan Yang Maha Pandai”
Jika kita ingin menjadi orang yang bijak pandai, di samping kuat belajar dan menuntut ilmu pengetahuan dan mengembangkan bakat masing-masing, eloklah bermohon kepada Allah dengan berulangkali berzikir kalimah di atas sebanyak mungkin, semoga akan berjaya.

17. WIRID UNTUK “MELIHAT” YANG DI RAHSIAKAN
wiridtuklihatygdirahsiakan

“Tidakkah Dia mengetahui apa yang Dia ciptakan, sedangkan Dia Maha Halus lagi Maha Mengetahui”.
Jika dibaca 9 kali ketika hendak tidur dan beristiqamah dengannya, insya-Allah ia akan bermimpi dan melihat dalam tidurnya akan sesuatu yang dikehendakinya. Jika diamalkan selalu insya-Allah akan didorongkan untuk belajar perkara yang akan disoalkan dalam sesuatu peperiksaan. Boleh juga dibaca ketika mengalami suatu masalah dalam pelajaran atau projek.


last doa

Wednesday, 4 January 2012

sekolah..sekolah..dan sekolah!

assalamualaikum
hey guys,

wallaweyh.today is the first day hari menyekolahkan diri aku for  sesi 2012.sekolah sesi pagi tu.woitt..woitt..become so nervous and excited.wake up pukol 5 3o pagi!kau mampu?cehhhh.the acik fetch me in front of my house.then,after sampai depan pagar skol yang VERY DICINTAI,suddenly my mind imagine yang aku tengah tunggu nak ambik result PMR!woahhhh.tetibe lagi rase nak nangis.seriesly no point for that situation!feeling habis~ i'm 15 and i gonna be a PMR candidate.so of course lah aku dok wish and hope the things yang baik-baik and smooth jeee.insyaallah this year will bring a very graet memory for me and everything akan dipermudahkan.amin!and insyaallah aku boleh tempuh benda nie.if others can,why not me right?never give up HAIWAN LIAR!ehhh,LIA lah!ahahahah.okay,sedih lagi *_*  lagi..lagi..dan lagi ialah tadi aku telah memakai beg PINK bodyglove aku~ dalam hati very berkate-kate.something like OKAY KA?ahahhaa.i'm being worried enough~ then,aku..ZAMALIAH BT MOHAMED ZAKI telah dilantik menjadi KETUA KECERIAAN okay!diulangi,ZAMALIAH BT MOHAMED ZAKI telah dilantik menjadi KETUA KECERIAAN.but adakah aku cukup ceria?cehhhh.very the semangat~ kenyataannye sangat malas and not bermaye~ okay guys,lastly..i got a great BM teacher who is our dicipline teacher.his name is CIKGU..know what,dye dok ajar kami care MEMBUNUH DIRI!best-best tau care nak BUNUH DIRI yang cikgu nie share.ahahah.super gilaaa lah!hope nobody akan follow lah those things.JANGAN!lu sendiri pikir lahh derr.during this day,aku non stop mengeluarkan sweat.i think my sweat gland nie terlebih from what i need.yeah..yeah..my muke jadi sangat oily,hitam and muke macam pekerje kontraktor bine bangunan tu.but i'm more cute lah.ehehhh.hye ABANG KONTRAKTOR~

Tuesday, 3 January 2012

Jordin Sparks - One Step at a Time Lyrics

assalamualaikum
hey guys,



tadi when aku dok dapat semangat nak kemas bilik,adik aku pi pasang mp3 dye dekat speaker.then,terpancul this song.i'm become stuck.lagu apa nie?tercabar aku kalau macam nie!aiseehhh.the song very menduge kesabaran tau.i'm with the penyapu dok acting macam pegang mikrofon nyanyi2 while dancing.dengar lagu cam nie barulah ade semangat nak kemas.ahahhaa.aku rase aku dah macam maid yang baru dapat kebebasan dari majikan yang super kejam.hahaha!

sesemangat PLKN~

assalamualaikum
hey guys,

today is 3 jan 2012.it'll be a day yang seharusnye kakak aku jadi gedik gilaaa sebab dye da tak sabar gilaa nak pi PLKN!from day to day,dye dok citer pasal PLKN.siap cari lagu rasmi PLKN and share dekat facebook lagi~ aku yang tak bape interested always keep saying..KAU NIE EXCITED SANGAT LAH.ahahaa.aku nie memang adik yang haprakk.i'm not giving her any support or words sayang-sayang pon~ ehehhhh.but perlu kah itu semua?cehhhh.pagi tadi dye dok kejut aku and i'm reply ya tak ya je.muke macam kambing mintak penampor~ mmmbekkkk..then,my mom kejut lagi ajak ikut hantar ZAZA yang tersayang!sayang ZAZA <3 heee.hahaha.niat di hati memang nak pi ikut,tapi mate aku tak boleh bukak!so sleepy!tommorow will be a day of school.so,kasi lah last chance bangon lambat *_*  lastly i'm not follow my mak and abah to send my kakak zaza.aku hanye menghantar khidmat pesanan ringkas yang berbunyi..BYE ZAZA (;  begitulah bentuk pesanan itu.blablabla aku tuk kau wahai kakak..semoge kau happy kat sane,jadi makin hitam and always ingat aku yang solit nie.tetibe rase syahdu pulak.sedih lah.uhukk..uhukk..ahahaha.geli gilaaa~ the most yang paling importance is make sure kau balik sini dalam keadaan yang KURUS!ingat tu!

ehhh.macam dah kurus sikit lah.hahaha :p

hanye bus nie yang mampu aku sponsor~ uhukk..uhukk..

HEY 2o12 *_*

assalamualaikum
hey guys,

weehuu~ it's already 2012!surprise..surprise..guys,lets us say HYE to 2012!ahahhaa.even aku macam lambat citer pasal new year nie..tapi nak citer jugak!ehehhhh.suddenly rase tak sangke plak bile dah 2012.terharu~ hey guys,i'm 15 years old~ plus,i'll be a PMR victim!serrrrr...hope dengan pelonjakan age aku nie dapat mematangkan aku from all aspect and reduce my temper.yeahhhh!then,nak study hard for my PMR!8A! yeahhhhhhhhh! AMIN!INSYAALLAH!i'm celebrate this new year dekat PENANG!why?because on 31 dec kami ade kenduri kawen.so,terus men 'celebrate' kannye di PENANG!we having a BBQ,eating-eating and layan si budak sehuuu yang super cute tu.best gilaaa~

                             
               

                                     

p/s : cuti aku dipenuhi dengan kenduri kawen~